Нервът телевизия
Юбилейната седмица на Българската национална телевизия успя освен всичко друго да покаже заедно с фанфарите и наздравиците колко трудно и язвено е правенето на това обществено чудо, колко енергия и ядове коства неговото
организиране и програмиране. Демонстрацията, разбира се, отново беше неволна, но още по-добре: така всички съмнения за нарочна постановка се изпаряват яко дим; остава само съзнанието, че екранът е оголен нерв, отворена рана, болката от която неговите деятели съвсем не на шега всеки ден изпитват на гърба си.
4 ноември, четвъртък, предаването “Точно в 7”, спортната емисия. Василена Матакева чете едно, кадрите показват съвсем друго. След уточнението, че този тъкмо текст е трябвало да върви с вече изчезналата картина, виждаме журналистката да стиска зъби и юмруци към сгрешилия колега, до истерия да се вълнува заради проваления репортаж. Така, отделно вица в случката, схващаме, че зад телевизионните гледки и думи стои един сизифов труд, едно непрекъснато усилие, конструирани пред погледа ни единствено като синхрон и подреденост. Разбираме, че телевизията хич не е място за приятно прекарване на времето, нито пък удобна трибуна за сдобиване с известност, а убога територия, пълна с емоции, нерв и напрежение. Че цялото й съществуване е плод на къртовската работа на нейните служители.
През последните 10 години БНТ преживя какви ли не инвазии, премина през какви ли не колизии. Но въпреки трусовете тя винаги е разчитала на хора, отдали се ней всецяло; за които нейните добри качества и обществена отговорност са били винаги най-висша цел. 40-те, твърди Ерик Ериксон, са години на криза на зрелостта; българската телевизия несъмнено днес също е в такава криза. Пред нея стои задачата да оправдае и защити своята социална значимост, да отстои своята гражданска и политическа независимост. И доколко това ще стане, зависи тъкмо от хората в нея, от тези, които я правят наспроти ядовете, несполуките и опитите за влияние отвън. Нейният човешки ресурс е нейното светло бъдеще.
Прочее, честит юбилей!

Митко Новков