Златният ключ е фестивал, обявен като фестивал за клубна денс музика, поп-, рокмузика и поп-фолк. Тези дни бе първото му издание - в зала 2 на Националния дворец на културата.
Събитията през трите вечери, като че целяха да ни покажат какъв е изборът на младите хора. Но преди да оценяваме какво в него се получи и какво не, ще трябва първо да поумуваме фестивал на какво бе това. Ако бе на всичко, то всичкото го нямаше. Ако бе за музика, то музиката не бе единствена. Към това прибавям и прeзумпцията за конкурсен характер. Всъщност оценител бе самата публика. Тя гласуваше с талончета и този, по идея демократичен начин на оценияване, за кой ли път постави въпроса за истинността на резултатите. У мен все по- категорично се оформи мнението, че “Златният ключ” е един набързо организиран фестивал, който, ако има второ издание, каквато е амбицията, може би ще изясни целта си и ще намери формата си. Иначе идеята си струва подкрепата, защото докато търсим параметрите на истинския шоу бизнес, сцени за младите автори и изпълнители трябва да се намерят.
Личният ми избор ме ориентира към младите музиканти. Първата вечер бе за клубната денс музика, а основните територии бяха запазени от поп и рап изпълнители и групи. Любимците на публиката “Айс крийм” получиха и статуетката на “Златният ключ”. След тях се наредиха “3 Ди” и Кирил Валери. Заслужаваха си да бъдат чути и Райна Дамянова,” Джи фемили”, Сунай Чалъков, “Абра-кадабра”, “Дед сайд”, пловдивчаните “Под нулата” и “Заплаха”. Съмненията ми обаче за показност и опитоменост в афиширания протест на рапърите остават. Като кулминация бе замислен рециталът на Васко Теслата от отдавна познатата ни “А Ви Ем Си”.
На следващия ден зала 2 на НДК бе превзета от рок групи, между които “ Амузия”, “Гоуст трайбс”,”Тайд ин флейм” Класирането определи първо място за “Гранулом”, чиято вокалистка Надя Валентинова вече е позната от фестивала “Златният Орфей “. Второто място бе дадено на “Гранулом “, трети останаха “Джанго Зе”. Стремежът, наблюдаван в последно време при новите групи към модерен звук, и този път владееше мислите на членовете им.
Няма да се впускам в подробности за третата вечер на фестивала “Златният ключ”, която в музикалната си програма бе посветена на поп- фолка и трагично загиналата певица Румяна. Тези няколко часа музика ме наведоха на мисълта, че докато мъдруваме върху качествата на тази музика, зоната й на въздействие става все по-широка, а феновете й все повече.

Цветославия Бахариева