ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Иван Русев, "Реконструкцията", изложба в галерия "Райко Алексиев"

В ХХII международен панаир на книгата, който се откри на 17 ноември в НДК, участват около 180 български издателства. Организатори на панаира са Асоциацията на българските книгоиздатели, Националният център за книгата при Министерството на културата и Националният дворец на културата.

Фолкванг-академия от Есен, Германия, гостува на Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” от 16 до 20 ноември за пръв път. В програмата са включени майсторски курсове: по свирене в оркестър на проф. Веселин Парашкевов, по цигулка на проф. Минчо Минчев - до 19 ноември, и по оперно пеене на проф. Едмунд Илерхаус - ректорът на есенското висше училище. Участници в концертните изяви са Николай Минчев, Мария Клипфел и Рейчъл Салмон. Закриването е на 20 ноември, когато Студентският камерен оркестър със солист и диригент Веселин Парашкевов ще изпълни “Малка нощна музика” на Моцарт и Цигулков концерт във фа мажор от Бах. Предстои гостуване на ДМА в Есен.

Българската национална филмотека представя от 12 ноември до 9 декември в кино “Одеон” цикъла “Парчета кино - поколението на 89: среща след 10 години.” Ще бъдат показани филмите: “Аз, Графинята” на Петър Попзлатев, “Екзитус” на Красимир Крумов, “Бягащи кучета” и “Любовното лято на един льохман” на Людмил Тодоров, “Парчета любов” на Иван Черкелов, “Юдино желязо” на Светослав Овчаров, “Тишина” на Димитър Петков и премиерният “Стъклени топчета” на Иван Черкелов.

На 13 ноември Сдружение “Летен театрален университет” и Театрална работилница “Сфумато” представиха премиерния моноспектакъл на Златина Тодева “Забравените от небето” по Екатерина Томова. Постановка - Юлия Огнянова, сценография - Даниела Ляхова, музикално оформление - Мариан Бозуков.

На 15 ноември в Театъра на Българската армия бе показан спектакълът на Драматичен театър “Иван Димов” - Хасково, “Боряна” от Йордан Йовков. Режисьор - Боил Банов, сценограф - Томиана Томова-Начева.

Издателство “Павлина Никифорова” представя днес от 18 ч. в Сдружението на българските писатели, ул. “ Раковски” 136, книгата на Борис Роканов “Стихове”.

Литературна вечер, посветена на 125-годишнината от рождението на големия словашки писател и драматург Йозеф Грегор Тайовски се състоя в посолството на Словашката република. Тя бе организирана от Словашкия институт в София, Дружеството за Българо-чешко и словашко приятелство и българския клуб “Pro Slovakia”. Слово произнесе доц. Величко Тодоров от СУ “Св. Климент Охридски”.

В Театрална работилница “Сфумато” на 17 ноември се откри изложбата “Хайнер Мюлер 1929 - 1995. Снимки и текст.” Бе представена и пиесата на Мюлер “Квартет”, едно от събитията на миналия театрален сезон. Режисьор - Явор Гърдев. Изложбата е организирана от Гьоте-институт и ТР “Сфумато” и ще продължи до 17 декември.

В столичната галерия “Мелон” бе открита изложба живопис на Руси Кожухаров.