Димитър Тъпков навърши 70 години. Юбилеят му беше отбелязан на 15 ноември с концерт в зала 9 на НДК. Юбилеите обикновено са повод да си спомним с носталгия отминалите години и да отдадем заслуженото уважение на юбиляря - композитора, педагога, общественика. Човека, без чиято подкрепа не можем да си представим много от днешните музикални събития. Но честването на проф. Димитър Тъпков съдържаше и още нещо - усещането за многопосочността на процесите в българската музикална култура, от която неговото творчество е неотделима част.
Музиката на Димитър Тъпков осъществява връзката между традиция и съвременност, в съчетание със стройна драматургия, лаконичен музикален изказ и широк диапазон на чувства и настроения. Новият поглед към класическия жанр (в Микросимфония) съжителства с ненатрапчиво поднесените фолклорни елементи в Скиците, с лириката и философското вглъбяване в Сарабанда. Специално място в творчеството на композитора, а и в цялата ни българска култура, заема Кантата за мира за струнен оркестър, детски хор и мецосопран. Създадена преди повече от двадесет години, селекционирана на Международната трибуна на композитора в Париж (1976 година), тя е произведение силно въздействащо с драматичния си заряд и дълбоките емоционални внушения.
Музиката на Димитър Тъпков се слуша “на един дъх”, с онова вътрешно напрежение, което може да породи само голямото изкуство. Но тя и се свири с удоволствие. Доказаха го изпълнителите - Колегиум-музикум “Банкя” с диригенти Емил Янев и Григор Паликаров, хор “Бодра смяна” с диригент Лиляна Бочева и певицата Иванка Нинева.
Споменатите произведения, включени в програмата на концерта, са показателни за стила на композитора, но не изчерпват цялото богатство на творческите му търсения. Свое специфично място в българската култура имат Концерт за флейта и оркестър, Sinfonia Breve - 1878, Втора симфония за глас и оркестър, множеството камерни творби, сюитите за народни инструменти, музиката за деца... Малко са жанровете, към които Димитър Тъпков не е посягал. Може би затова в своето поздравление Учителят - проф. Марин Големинов, му пожела да се освободи от множеството си обществени ангажименти и да напише... опера.
Лилия Крачева