Инго Маурер, световноизвестен дизайнер, показа миналата седмица в София последната си колекция осветителни тела. Самият той също присъстваше на събитието. Това стана отново благодарение на ADOB Design, които организираха (отново по изключително професионален и заслужаващ уважение начин) и посещенето на архитектите Франк Гери и Жан Нувел преди няколко месеца.
Биографията на този артист в областта на дизайна е твърде богата и интригуваща. Роден е през 1932 г. на остров Райхенау на езерото Констанс в Германия. Учил е печатарство в Германия и Швейцария. По-късно започва да се занимава с графичен дизайн. През 1960 г. емигрира в САЩ и работи ката дизайнер на свободна практика до 1963 г., когато се връща в Европа и се установява в Мюнхен. Същата година прави първата си лампа, за която веднага получава няколко награди. Така започва неговата същинска кариера, която му донася признанието на “поет на светлината”. Той започва да прави множество изложби на лампи или създава светлинни инсталации, представени в музеи от ранга на МОМА в Ню Йорк, центъра “Жорж Помпиду” в Париж или Архитектурмузеум във Франкфурт на Майн. Награден е от френското министерство на културата със званието “Кавалер на изкуствата и литературата”. Инго Маурер работи в тясно сътрудничество с модния дизайнер Исе Миаки. През март тази година Маурер направи специалните ефекти и една огромна инсталация за дефилето на японеца в Париж.
Колекцията, която Инго Маурер представи в София, е наречена “MaMo Nouchies”. Заглавието й е съставено от първите две букви от имената на дизайнера, неговата асистентка Дагмар Момбах и японеца Исаму Ногучи, чийто произведения, базиращи се на традиционното японско изкуство вдъхновяват Инго Маурер. Артистът и асистентката му изобретявят свой личен начин за направа на хартия. Именно на този метод се основава и създаването на цялата колекция. Както казва самият автор, “MaMo Nouchies” е транскултурно приключение, в което се използват имена от целия свят за отделните модели. “Движейки се от Япония до Африка, от Север към Юг имах чувството, че съм влязъл в контакт с духовете на древно племе. А “MaMo Nouchies” е нашето ново племе”, казва Инго Маурер.

Борис Костадинов
Инго Маурер. Из колекцията му осветителни тела