ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 2 декември т. г. в офиса на “Снелинг Пърсънел Сървисиз” (София, ул. “Г. С. Раковски” 199) се състоя официалното откриване на изложбата-проект “Изкуство за благотворителност”, организирана от фирмата. Изкуствоведът Димитър Димитров откри експозицията, съставена от творби на следните 14 съвременни български художници: Иван Белчев, Димитър Борисов, Валентин Василев, Васил Василев, Светлана Георгиева, Веселин Дамянов, Евгени Кузманов, Манол Манолов, Янчо Петров, Ивона Стоянова, Йонка Чалъкова, Николай Янакиев и Любомир Янев-Мешков. Целта на проекта е да популяризира съвременното българско изобразително изкуство. Чрез клиентите на фирмата-организатор, чиято дейност е свързана с хората на бизнеса от цял свят, българското изкуство получава шанс да получи много по-голяма популярност и разпространение. Немалък процент от средствата от продажбата са предназначени за благотворителни цели в страната.

На 30 ноември и 1 декември в НДК се състоя регионална конференция на СОИС съвместно с Министерството на културата на тема “Договорите на Световната организация за интелектуална собственост за авторското право, изпълненията и звукозаписите и други авторскоправни проблеми, свързани с Интернет”.

“Живата традиция на българската икона” се нарича изложбата, открита във Френския институт в София. Изложбата е под високия патронаж на г-жа Ан Шасар.

Учебният театър НАТФИЗ представи премиерата на “Осем жени” от Робер Тома. Постановка - доц. Илия Добрев. Участват студенти IV курс с художествен ръководител проф. Стефан Данаилов. Спектакълът е копродукция с ДТ - Пловдив.

Днес в зала 2 на НДК от 18 ч. е благотворителният концерт-промоция, организиран от Сдружение “Мечо пух” и със съдействието на НЦМТ при Министерството на културата на албума “Сънувам лято” на Сияна Търколева в изпълнение на група “Мечо пух”.

На 1 декември във фоайето на Нов драматичен театър “Сълза и смях” бе открита изложба малка пластика на Антон Митрев.

На 2 декември в Националната художествена галерия бе открита изложба фотография “Многозначни контрасти” на Борислав Борозанов.

На 9 декември в Театър “Диалог” е премиерата на “Тъжните или Квартет в черно и бяло” от Боян Иванов. Режисьор - Бойко Илиев. Участват Ангелина Черкезова, Катерина Кънчева, Ваня Граматикова и Росен Плосков.

На 30 ноември в НДТ “Сълза и смях” гостува спектакълът на ДТ - Пазарджик “Коварство и любов” от Шилер. Постановка - Бина Харалампиева, сценография и костюми - Петринел Гочев и Йосиф Божилов. В спектакъла участва и Илка Зафирова.

На 28 ноември в Театър “Галерия” се състоя премиерата на “Ключът” - лирична комедия от Калин Илиев. Режисьор - Димитър Стоянов-Нов, художник - Нейко Нейков, костюми - Екатерина Енева. Участват Ева Волицер, Валентин Танев, Малин Кръстев и Герасим Георгиев.

На 2 декември ДКТ - Пловдив, представи четвъртата си за сезона премиера “Принцесата и граховото зърно” от Сивина Сивинова. Постановка - Ваня Сивинова, сценография и кукли - Виржиния Петкова, музика - Нели Лазарова. Участват Миглена Тодорова, Ева Кьосовска и Панайот Добрев (Понко).

На 26 ноември в КТ - Благоевград, се състоя премиерата на “Виж колко е просто!”. Постановка - Веселин Анев, сценография и кукли - Адриана Анева.

На 5 декември от 11 ч. в Младежкия клуб на НДК ще бъде представен моноспектакълът на актьора Георги Спасов “Храбрият шивач” - куклено представление по приказката на Братя Грим. Драматизация и постановка - Рубен Гарабедян, сценография и костюми - Елена Цонкова, музика - Димитър Вълчев и Петко Манчев.