Ярката българска комедийна актриса Леонтина Ардити тези дни празнува голям юбилей. Когато говорим за тази, между другото, сама оттеглила се от сцената талантлива и странна, “безумно смешна” (по думите на нейни колеги, с които е работила около 30 години в ТБА) актриса, всяко използване на клишета звучи бутафорно, дребнаво и недостатъчно. Защото Леонтина Ардити вече е влязла в историята на българския театър като запомнящ се характерен изпълнител на роли от произведения на български автори. Тя е известна със своите моноспектакли. Особено популярен става моноспектакълът й “Пижо и Пендо” по текстове на Елин Пелин. Леонтина Ардити е от - в прекия смисъл на тази така настървено отричана дума - “народните” ни артисти, разсмивали няколко поколения ентусиазирани почитатели на театъра. А това никак не е малко.
В последните две десетилетия, освен че пише мемоарите си, тя се изявява най-вече като режисьор и постави редица представления, предимно по творби на западноевропейски автори, посрещнати с интерес не само в българските, но и във виенските театрални салони. Същинска бяла лястовица в театралния ни пейзаж е и нейната Ломска трупа от аматьори, която пожъна множество очаквани и неочаквани признания, овации и награди както от непрофесионалисти, така и от професионални ценители.
Затова не е чудно, че навръх 70-ия си рожден ден Леонтина Ардити празнува с поредна премиера - “Госпожа Министершата” от Нушич, която нейната трупа ще играе на 14 декември в Лом. Честит юбилей и поклон пред неуморния дух, талант и крайна непримиримост спрямо всички “канони” в театъра и живота.
Патриция Николова