Антон Диков и Софийската филхармония с изпълнението си на творби от Брамс и Стравински задържаха високия градус при интерпретацията на класически произведения.
Зала “България” и сега бе препълнена, оркестърът и неговите даровити диригенти и днес, както и в миналото привличат публиката.
В първата част на програмата стоеше мащабният първи клавирен концерт от Йоханес Брамс. Солист бе Антон Диков, който от десетилетия се изявява с авторитета на големите артисти от международния музикален живот. С увличаща енергия и динамизъм, с широк музикантски поглед върху всички стилове и творбите на техните гениални представители Диков дарява на публиката своето изкуство. Като субстанция концертите на Йоханес Брамс са равностойни на неговите симфонии. Това обстоятелство изисква единство на изпълнителските концепции и възможности. Тъкмо това постигнаха солист и оркестър под диригентството на Йордан Дафов, майсторски разкривайки ни силата и дълбочината на тази изключителна музика. Диков пак бе задълбоченият, умният, мощно увличащият голям пианист.
Втората част на концерта бе посветена на пиеса в съвсем друг стил - Игор Стравински, “Петрушка”. Музика, чийто изпълнителски проблеми диригентът и музикантите от Софийската филхармония със своя неоспорим талант разрешиха с лекота и постигнаха рядко богатство и игра на звукови цветове.

Лазар Николов