ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Новогодишният музикален фестивал в НДК под патронажа на кмета на София г-н Стефан Софиянски и с музикален директор Емил Табаков започва на 22 декември от 19 ч. в зала 1 с естраден концерт на фамилия “Тоника”. Официалното откриване е на 23 декември от 19 ч. в зала 1 с концертното изпълнение на операта “Кармен” от Бизе. Участват Сара М'Пунга (Италия), Божидар Николов, Стефано Милиани (Италия), Красимира Стоянова и др,. както и Националният филхармоничен хор с диригент Люба Пешева, Детският хор на БНР с главен диригент проф. Христо Недялков и Софийската филхармония с диригент Емил Табаков.

По повод закриването на изложбата на Йоан Левиев на 12 декември в Софийската градска художествена галерия се състоя концерт-матине за Струнен квартет “Димов” в състав: проф. Димо Димов, Николай Гагов, Валентин Геров и Джефри Дийн.

Музикалната къща “Гега Ню” представи новия си компактдиск с барокова музика в изпълнение на тромпетиста Благой Ангеловски и органиста Велин Илиев. На 19 декември предстои концерт-представяне на компактдиска “Венцеслав Николов свири Шнитке и Прокофиев”

На 13 декември в Евро-българския културен център в сградата на Министерството на културата бе открита изложбата “Калевала - фински народен епос”, която ще продължи до 22 декември.

На 15 декември в Евро-българския културен център Институтът за български език към Българската академия на науките организира пресконференция по повод издаването на “Старобългарски речник”, том I (а-н) - отговорен редактор - чл.-кор. проф. Дора Иванова-Мирчева, издателство “Валентин Траянов”, София, 1999, и приключването на проекта “Дигитално възстановяване на български диалектен фоноархив” с ръководител проф. Васил Райнов, реализирани със съдействието на “Фонда за развитие на изкуствата”, Министерство на културата и Проект ФАР на Европейския съюз ВG9606.

На 16 декември в Сдружението на българските писатели бе представена книгата на Мариан Желев “Малката действителност”. Изявата бе организирана от Добруджанския форум на изкуствата, науката и техниката - Добрич, и издателска къща “Виго”.

Словашкият институт в София, българският клуб “Про Словакия” и Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство организираха на 15 декември литературна вечер, посветена на 125-годишнината от рождението на големия словашки поет и белетрист Янко Йесенски. Слово произнесе проф. Иван Павлов от СУ “Св. Климент Охридски”. Поезията и прозата на Янко Йесенски са преведени от Николай Марангозов и Пенка Шиварова. Вечерта бе организирана със съдействието на ADUT - “Хаджи Димитър” - Своге.