Дъглас Гордън
за сравнението
- Как се чувствате тук, в тази изложба?
- Това е чудесна възможност да се съберат хора с подобен дух. Открих също така, че там, откъдето идвам, при нас, има такъв дух, какъвто има и тук. Важно е да се виждат нови места и хората да се срещат. Може хората да дойдат тук и да се влюбят. И това е фантастична причина да се отиде някъде.
- Значи вие се влюбихте тук - в какво?
- В разни неща.
- Какво мислите за самата изложба?
- А вие какво мислите за нея?
- За пръв път българската публика може да види на собствена територия най-доброто от световното съвременно изкуство...
- Да, това е изложба, която ще е интересна и на практика би могла да бъде показана във всеки един музей за съвременно изкуство по света.
Дъглас Гордън, 30-секунден текст

- Ние трудно успяваме да избягаме от желанието да се сравняваме. Самата концепция на “Място/Интерес” - да превърне София в равностойна част от световната арт сцена, акцентира именно факта, че все още не сме равностойни.
- Това е типично поведение. Ако Недко направи изложба в Глазгоу, всички там ще сравняват своята работа с това, което виждат. Тоест ние ще се сравняваме с това, което се случва при вас. Навсякъде съществува тази смес между локално и глобално. И никога не можем да избягаме от локалния контекст.
- Успяхте ли да се запознаете с българската арт сцена?
- Не, защо?
- Щеше да ми е интересно вашето впечатление, защото има хора, които идват тук и казват, че сме изостанали с 20, 30 години...
- Това не бива да ви притеснява. Така казват навсякъде. Всеки смята, че другият е по-назад. В Ню Йорк казват, че в Лондон са изостанали, а в Лондон са убедени, че изостанали са тези в Ню Йорк ...
Разговаря Десислава Димова


Място/ Интерес

Лекция на
Дъглас Горъдн