Пипилоти Рист
за съдържанието
- Бихте ли казали накратко с какво се занимавате.
- Когато някой ме попита с какво се занимавам, отговарям, че правя видеоклипове, без да трябва да продавам изпълнителите в тях. Аз просто искам да наситя клиповете с поетично, философско и политическо съдържание.
- А каква е ролята на феминизма във вашата работа?
- Разбира се, аз съм феминистка - всяка нормална жена днес е феминистка, но това е малка част от моята работа. Аз имам и други идеи... Аз правя видео-поеми с емоционално, поетично и политическо съдържание...
Разбира се, аз съм хуманистка, аз съм левичарка, аз съм феминистка, аз съм за равни права, за икономическо равновесие - с една дума аз поддържам много идеи, които искам да внуша.
- Как се чувствате като единствената жена-художничка в тази мъжка компания?
- Честно да си кажа, не си бях давала сметка, че съм единствената жена в изложбата, докато вие не ме попитахте. Но това не е проблем за мен. Разбира се, аз се боря за това жените да имат навсякъде равни права, но това не може да се прави с квоти.
- Каква е причината да комбинирате остротата на поставените проблеми във вашите филми с нежната, почти съблазнителна атмосфера около и в самите работи?
- За мен е важно хората да бъдат въвлечени, заобиколени от емоция. В такъв случай аз мога да прокарам политическите си идеи, които така биха могли да променят хората много по-лесно, отколкото ако издигам написани лозунги. Мисля, че нашите предразсъдъци са дълбоко вкоренени в нас, а с изображение и емоция много по-лесно се прониква в подсъзнанието.
Пипилоти Рист, "Винаги е над всичко," кадър от видео, 1997 г.
- Каква е идеята на видеото, показано в София?
- За мен работата, озаглавена “Винаги е над всичко”, е символ на рушенето на правилата. Има толкова много правила в живота ни и ние просто ги следваме, без да си задаваме въпроси. Искам да кажа на хората, че бихме могли да нарушим тези правила и по този начин ще намалим проблемите си. Ние винаги се притесняваме, че не можем да направим това или онова, но ако опитаме, ще имаме много повече възможности. Разбира се, това е само символ. Аз не казвам, че хората трябва да чупят коли. Но винаги съм казвала, че колите имат голяма власт в обществото и никой не си задава въпроса защо те убиват хора или се строят пътища за тях. Машините имат свои правила, ние, хората, имаме наши правила и смятам, че може да коригираме нещата, поне малко в наша полза...
- Какво ви привлече в поканата на Яра Бубнова и Недко Солаков да участвате в проекта “Място/Интерес”?
- Срещнах Яра и Недко преди няколко години в Сао Паоло и оттогава съм голям фен на работите на Недко Солаков. Това беше и причината да приема да участвам в изложбата “Място/интерес”. Видях работи на много художници и наистина искам да запазя и развия тези контакти.

Разговаря Илина Коралова

Излъчено в “Суматоха” по БНТ
Място/ Интерес

Лекция на
Пипилоти Рист