ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

"Древна Тракия - златни и сребърни съкровища от България" се нарича изложбата, която бе открита на 21 януари в най-големия и представителен музей "Амос Андерсон" в столицата на Финландия Хелзинки. Тя е включена в програмата "Хелзинки - културна столица '2000". Изложбата, организирана от Министерството на културата на Република България, представя историческото и културно развитие по българските земи от 5000 години пр. Хр. до периода на Римската античност. Посетителите могат да видят най-популярните съкровища на България - Панагюрското, Рогозенското, Боровското. Включването на съкровищата на Варненския халколитен некропол е особен жест, тъй като това безспорно е най-старото златно съкровище в света. Изложбата ще продължи до 16 април 2000 година.

На 25 януари бе премиерата на ДТ-Благоевград "Снима се филм" от Едвард Радзински. Сценичен вариант и постановка - Петринел Гочев, сценография - Йосиф Божилов, музика - Гаро Ашикян. Участват Лъчезар Кацарски, Биляна Дилкова, Диана Спасова, Жанет Зарева, Бистра Тупарова, Андраш Кончалиев, Огнян Спиров, Николай Кимчев, Валентина Маринова, Станислав Русев, Йоанна Златева, Александър Ильов, Николай Чобанов, Петър Кьосев и Румен Попкостадинов.

В РДТ-Смолян се играе спектакълът "Циганска история" -(история достойна за роман).Сценичен вариант на Петър Тодоров по пиесата на Милослав Клима "Кало Митраш", митове и легенди, разказани от български цигани и ромска поезия. Сценарии и режисура - Петър Тодоров, сценография - Иван Ставрев и Мая Николова, костюми - Елена Камбурова, музика - Рикар Боргард.

В столичната зала "Средец" на Министерството на културата бе открита изложба на Момчил Колчев, озаглавена "Срещи с Португалия, цветни ритми", която ще продължи до 29 януари. Авторът представя 50 рисунки, плод на неговите пътувания из Португалия. Изложбата е организирана от Министерството на културата, Сдружението на говорещите португалски език в България, Съюза на българските художници, Евро-българския културен център и е под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Антониу Карвалю де Фариа - извънреден и пълномощен посланик на Португалия в София.

На 21 януари на сцената на Нов драматичен театър "Сълза и смях" бе премиерата на "Индже". Работен екип: Възкресия Вихърова - режисьор, Зарко Узунов - архитект, Георги Арнаудов - композитор, Елена Иванова - костюмограф и Юлияна Войкова - художник. С тази премиера Театърът на "Голия охлюв" към Новия български университет стартира своя двугодишен проект на сцената на Нов драматичен театър "Сълза и смях", който се състои в провеждането на семинари, промоции и представления. В Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра се състоя премиерата на "Удар на Запад", пиеса-пътешествие от Мария Арбатова. Постановка, стихове на песните, музикално оформление и превод - Стефан Стайчев. Сценография - Елена Александрова, оригинална музика - Маргарита Друмева.

На 1 февруари в Столичната библиотека ще се открие 10-дневна изложба-панаир на художествени произведения на изкуствата от културата на древна Персия. Изложбата е организирана по повод 21-ата годишнина от победата на Ислямската революция в Иран.

В галерия "Мелон е открита изложба живопис на Димитър Лалев, която ще продължи до 14 февруари.