Тупкат сърца ни...
...за Мърдок


На 20 януари т.г. дългоочакваното се случи - правителството даде на "Болкан нюз корпорейшън" лиценз за първата частна национална телевизия или каза "да" на предложението на спецкомисията "Костов". Така България ще е първата страна от региона, в която стъпва световният медиен император Рупърт Мърдок. Далекосъобщителната лицензия на "Болкан нюз" е за срок от 15 години, а програмната - за 10.
Според Закона за радио и телевизия Мърдок трябва да пусне медиата си до 9 месеца. Разрешителното ще се издаде някъде до 10 февруари - "Болкан нюз" ще трябва да плати 212 400 лв. първоначална лицензионна такса, а всяка година ще дава по 0.3 на сто от брутните приходи на телевизията плюс 1 543 347 лв. за ползване на ограничен ресурс. Отделно ще се договаря с БТК колко ще й плаща, ако използва преносната система на телекома, а може да си построи и собствена.
Вероятно главният човек на Мърдок в България ще е Уйлям (Бил) Евънс - поне с него е разговаряло ръководството на БНТ. Има вероятност "Болкан нюз" да купи програмата на Ефир 2, докато тръгне тяхната, и да я обогатява в крачка. За сумата ще се преговаря. Но и това е спорно, тъй като Лили Попова едва ли ще им даде Ефир 2 без логото. От гледна точка на триадата "зрители, БНТ и Мърдок" евентуалната сделка е добра, тъй като няма да прекъсва излъчването на тази честота. Но е спорна от гледна точка на лицензията, тъй като се дава на една компания, а тя продължава да излъчва върху друга.
От "Нюз корпорейшън Европа", за чийто председател на 11 януари е избран Мартин Помпадур (изпълнителен вицепрезидент на компанията), обещават в края на лятото вече да излъчват изцяло по своя програмна схема под търговското наименование BTV (Би ТВ). Според Помпадур "Европа е критичен пазар за "Нюз корпорейшън", но тя е пазар, чиято важност ще нараства през следващите няколко години. България е в центъра на Балканите. Ние приемаме тази инвестиция като първа стъпка към развитието на значително присъствие в този стратегически важен регион."
Нахлуването на Мърдок у нас от месеци се коментира трескаво. С основание. Защото империята на 68-годишния австралиец включва: 28 телевизионни, сателитни, Интернетканали (сред тях е и веригата "Скай", която се излъчва в цял свят); 227 печатни издания (сред тях са "Таймс" и "Ню Иорк поуст"); киностудията "Туентиът сенчъри фокс" - четвърта по гледаемост в САЩ (неин представител тук е "Дъга филм"). Мърдок държи правата за излъчване на олимпиадите. Оттам нататък са догадките: че Eвроспорт също е негова програма; че Мърдок е погълнал Берлускони... Единственото нещо, опънало се на Хищника досега, е купуването на "Манчестър юнайтед" - парадоксът е, че сделката била провалена, тъй като членовете на фенклуба отказали.
Ескалацията на обществените страсти по Мърдок стигна апогея си миналата седмица, когато някои всекидневници оповестиха, че 1600 журналисти, оператори, режисьори са подали молби в "Болкан нюз" - мистериозно, тъй като чак в събота BTV обяви конкурс за седем ръководни длъжности: изпълнителен директор, шеф на новините, програмен и търговски директор, завеждащ рекламата и връзките с обществеността, главен инженер и главен счетоводител. Всички позиции в медиата ще минат на конкурс - "Болкан нюз" го е поверила на консултантската фирма "Snelling". Ще има поне сто конкурса. Интересът на колегията е обясним, защото за първи път от местните стандарти (и заплати) българските журналисти минават към световни.
След ВАЦ, Мърдок е вторят голям чуждестранен инвеститор у нас в областта на медиите. Но тогава нямаше такова оживления. Обяснимо е - германците взеха готов продукт, а тук ще се прави нещо ново. Между другото, говори се, че първият интерес на "Болкан нюз" към България е свързан с вестник ("Сега"), но после се отказват, тъй като не е по техния мащаб.
Рупърт Мърдок стъпва у нас на две мощни опори. Първата е досегашният му опит, а именно - комерсиална телевизия с високо качество и подчертано развлекателен характер, а сега за първи път ще се пробва в политематична медиа със заявен обществен характер, при това на територията на сменящите се общества в Източна Европа. Втората опора е концепцията му за участие в конкурса.
Характерно за инвазията на Мърдок по света е, че в началото е склонен на компромиси - политически и икономически. И обикновено първият му екип е жертвеният агнец, а след това назначава свои хора.
Що се отнася до казуса "Нели Огнянова" - не е чудно тя да отиде в телевизията на Мърдок, като се има предвид, че се движи по горещите точки на медийната среда - изготви ЗТР, влезе в НСРТ, занимава се с евроинтеграцията в областта на медиите, шеф е на катедра "Европеистика" в СУ. А в крайна сметка тя е на всичките тези позиции по простата причина, че притежава две ценни предимства - компетентност и политическа подкрепа.
Що се отнася до съмненията около пристрастрията на комисията "Костов" към проекта на Мърдок, когато през 1992 г. в Чехия се пуска първата частна Нова телевизия, човекът, взел лиценза, е бил съветник на Хавел. Точно тя е най-гледаната в момента.
БНТ засега реагира хладнокръвно, въпреки че има повод за радост. Поне няколко месеца в обществената медиа ще грейне лелеяното слънце на рекламата - падат забраните за излъчването й от 20 до 22 часа. Но това ще трае само докато тръгне BTV. Защото поне в началото зрителите ще се залепят за нея и тя ще лапа клиенти, въпреки прогнозите, че ще взема сума с 10 на сто повече от БНТ. Макар да не знаем какво точно и по каква програмна схема ще гледаме при Мърдок, a priori e ясно, че филмите, сериалите и спортните предавания в BTV ще са далеч-далеч по-свестни от тези в националната телевизия. А за бъдещата участ на Нова телевизия, "7 дни" и кабелите просто не става дума.
На 20 януари другите два проекта, одобрени от НСРТ - на EBS (ТВ-2) и на MTG (ТВ- 3), получиха програмни лицензи с национално покритие, но нямат разрешително за разпространение - т.е. могат да въртят филми и предавания само по сателит или кабел. Това едва ли ги устройва.
През март ще пуснат за продан и честотата на бившата руска телевизия - очаква се, че ще се състезават EBS, MTG, Нова телевизия...
Засега сърцата ни тупкат... за Мърдок. Никой не знае за какво става дума. Всичко предстои.
Няма мърдане.


Геновева Димитрова


Няма вече Ефир 2