Техностолици
Голямата София
От разпадането на комунистическия режим в бившия Съветски съюз до днес непрестанно откриваме, че техно-културата е преминала и границите на страните от Изтока. Но да си представим, че една държавна радиостанция, и то френска, ще я превърне в символ на експанзията си в България наистина звучи невероятно..
Бяхме чували за рейв в недовършен и изоставен украински ядрен завод, за "фрий партита" в Чехия, за унгарски продуцент, който работи при "Nuphonic", или още за хърватски последователи на "дийп хауз"-а. С конкурса Откритията на РФИ от Източна Европа, на чието жури, председателствано от Ерик Рюг, вашият слуга бе един от членовете, открихме и грузинския музикант Николос Макаидзе, който работи изключително на PC и търпи влиянието на Autechre и Rephlex. През този последен уикенд от октомври, четвъртият рожден ден на РФИ - България, бе удобен повод за сондиране преди нашествието на техното в далечния изток на Балканите.
Защото, за най-голяма наша изненада, новата програмна схема на филиала на Радио Франс Ентернасионал, въведена през есента, отделя първостепенно място на електронната музика с два часа "микс" на ден, между 21 и 23 часа. "Това е музиката на новото поколение, без граници; след като в продължение на години бяха потискани, днес младите българи се увличат истински по новите тенденции, обяснява с ентусиазъм и на безупречен френски Десислава Минчева, отговаряща за програмната схема. Засега все още няма данни от социологически проучвания, но ни се обаждат изключително много слушатели. РФИ - България е единственото местно радио, в което диджеи миксират на живо и това са най-добрите диджеи в страната".
От 22 часа в балната зала "Вси Светии" - в която по-рано са се организирали официалните вечери на армията - откриваме пъстра тълпа, видимо неохладена от брейк бийта, който между другото е много експериментален, на Нико Макаидзе. След не особено убедителното представяне на известните "Band Of Mad Women" с прекалено мъгляво етническо звучене се появяват "Тибетски сърца", които ще дадат тона за края на купона. Отговорно за два албума, от които последният с над 10 000 притежатели, дуото, водено от един от постоянните членове на екипа на РФИ, забива лайв-сет с техно, чиито акценти отиват леко към транса и който взривява посетителите.
След това Ясен Петров, резидентен DJ на РФИ в понеделник, омагьосва и най-издръжливите с неговия си US трайбъл хаус до ранните сутрешни часове. Един от създателите на кръга от диджеи Метрополис, който първи организира рейв партита в България, Ясен вече е свирил заедно със Свен Вет и Джош Уинк пред повече от 10 000 фенове. На другата вечер, една обиколка в неговата компания на два от клубовете в София - столица, в която се сблъскват официални сгради и надписи Кока-Кола - окончателно ни убеждава, че и тук, както другаде, техното окончателно се е превърнало в част от интериора. Това обаче не минава без усложнения. "Ужасно ми е трудно да намирам дискове тук , споделя Ясен между две бири. Принуден съм да ги поръчвам по Нет-а от немски сайтове, а това ми струва цяло състояние. А да свириш извън София е тема на отделен разговор." На фона на смелото начинание на българската радиостанция, се питаме за реакцията на големите клечки, които заседават в Къщата на Радиото в Париж. Останахме малко изненадани, усмихва се Деси. Но бяха очаровани от тази ориентация. Това във всеки случай потвърждава, че Франция продължава да бъде отворена към новите музикални течения." Ако това можеше да се окаже вярно и за комерсиалните радиостанции...


Александър Жайон
"Траксмагазин"
Превел Любомир Бояджиев