Ново в Полския институт

Полският институт в София навлиза в новото столетие богат със своята 50-годишна традиция и с новата енергия, породена от радикално променяща се през последните години социално-културна ситуация в Полша. Мисленето за промоция на полската култура отвъд границите на държавата като ефикасен път за промяната на образа на Полша, както и убеждението, че културната политика заедно с политическите и икономическите отношения е третият стожер на външната политика е важен механизъм в създаването на мостове за европейските процеси на интеграция.
След няколко години интелигентно и всеотдайно управление на Полския институт от добре познатия на българската културна общественост д-р Войчех Галонзка, мениджмънтът на тази институция е поверен на 34-годишния д-р Анджей Новосад, в когото след кратък разговор, разпознах представител на новата генерация - без национални корсети и предразсъдъци, отворен и комуникативен, изпълнен с идеи и енергия. Пан Новосад говори свободно български, защото е следвал българска филология в Ягелонския университет в Краков. Тайните на философията и кинознанието е откривал по време на специализацията си в Папската академия по теология. Изследвал е състоянието на филологическите, културните и обществените науки във Виена. Коментирал е и е анализирал балканските политически проблеми като военен кореспондент в Хърватия, Сараево, Босна и Херцеговина в широко медийно пространство - от ежедневниците и седмичните престижни издания, през Полската секция на радио BBC в Лондон, нюйорския вестник "Нови Дженник" и прочее. Докторската му дисертация "Разум и вяра в българската и сръбската литература от XIV-XVI в.", работата по поредицата "Свидетелства за минали години", която включва старопечатни руски текстове и полски ръкописи за полско-руските отношения през XVII в., както и активната преподавателска дейност във Факултета по мениджмънт и обществени комуникации в Краковската Алма матер очертават едно свободно движение от класическите филологически занимания до културо-политоложки практики.
Новата стратегия предвижда Полският институт, ситуиран в центъра на София (ул. "Граф Игнатиев" 12), да стане централно, координиращо място за разпространение и популяризиране на полската култура и наука на Балканите (Македония, Гърция, Турция). Така мащабно замислената дейност ще се реализира във взаимодействие с културните аташета към полските дипломатически мисии в тези страни.
"Няма смисъл да се затваряме" - казва Анджей Новосад, като изброява пластическите изяви, които ще обиколят България и Балканите: "Икони" от Йежи Новоселски, "Съвременният поглед върху перспективата", "Полският барок", фотоизложба "Непрекъсното виждам техните лица" и други. "Отварянето" е насочено и към представяне постиженията на онези полски творци, които от години работят извън пределите на страната (певицата Едита Гурняк), и към мултикултурни проекти (Брегович/Кая).
Институтът възнамерява да организира среща на филмовите дистрибутори и продуценти от Полша, България, Австрия, Турция, Германия и други. В процес на договаряне са премиери на двете полски суперпродукции "С огън и меч" на Йежи Хофман и "Пан Тадуеш" на Анджей Вайда, който, както стана известно тези дни, ще бъде удостоен с наградата "Оскар" за цялостното си творчество. В малката зала на Института ще можем да гледаме най-новите полски игрални и научнопопулярни филми, циклично ще се провеждат образователни вечери, посветени на традицията и на най-новото в полската филмова, театрална, музикална и пластическа култура. Предвижда се откриване на мултимедийна читалня, в която чрез Интернет всеки заинтересован ще има възможност да се информира, например, как е протичал процесът на присъединяването на Полша към НАТО, за хода на интеграция в ЕС, както и да "рови" в съкровищницата на Ягелонската библиотека. Институтът ще продължи да подкрепя проекти, свързани с преводи на полска литература (Збигнев Херберт, Теодор Парницки и други).
Стремежът на Анджей Новосад е опознаването на полската култура, разбирана като част от общоевропейското културно богатство, да не изостава, "преносът" на актуалните културни събития в Полша да е почти успореден с възникването им. Програмната стратегия включва разработване на съвместни полско-български проекти, спомагащи за диалога между двете култури.
Желаем на добър час!

Барбара Олшевска