Балкански сюжети
Вечерта на 4 ноември миналата година летището на Дубровник строго се охранява. Нидерландски чартърен самолет докарва от Германия ценен товар: близо 35 тона метал и хартия под формата на монети и банкноти на стойност 47 милиона дойче марки за новата валута на югославската съюзна република Черна гора. Натоварват тежките контейнери с ценния товар на два камиона, които през близката югославска граница бързо се отправят към Подгорица, столицата на може би скоро независимата черногорска република. Седмичникът "Монитор", изразяващ въжделенията на черногорските сецесионисти, приветства въвеждането на марката като "паралелна валута", която отслужила опелото на сърбо-черногорска Югославия.
Амбициите на черногорския президент Джуканович час по-скоро да излезе пред света като президент на нова суверенна държава на Балканите се посрещат със смесени чувства от повечето западни страни. От друга страна обаче някои виждат в амбициите му възможност за събарянето на Милошевич, който дори след Косовската война оцеля като югославски президент, а няма защо особено да се бои и от кекавата сръбска опозиция. Затова титлите "реформаторският", "прозападният" или дори "либерално-демократичният" често съпътстват името на черногорския президент в западните медии.
Какво още подклажда желанието на Джуканович да извади Черна гора от състава на Югославия?
Германия, разбира се, не би дарила със стартова премия от 47 милиона марки някоя държава само защото последната е решила да въведе марката като платежно средство. В случая става дума за монети и дребни банкноти, с които черногорското правителство да може, както обеща, още на другия ден да изплати заплатите на държавните си служители в твърда германска валута, вместо в динари. Черна гора обаче притежава внушителен валутен резерв от 150 милиона марки - на пръв поглед невероятно валутно богатство за страна с 630 хиляди население, която при това заедно със Сърбия години наред е подложена на ембарго и всевъзможни санкции. На втори поглед обаче обяснението, поне отчасти, е тъкмо в ембаргото. Още през 1998 година, преди да придобие титлите си на прозападен либерал и демократ, за западните медии Джуканович бе "царят на контрабандата", натрупал баснословни суми с доставки на гориво и оръжие през Шкодренското езеро. В края на миналата година измеренията на черногорската контрабанда придобиха по-конкретни очертания с цигарената афера, чието разследване италианското правосъдие започна по това време.
Преди две седмици черногорският парламент одобри персоналните промени на правителството. Нов министър на външните работи на Черна гора стана Бранко Луковац, след като на 23 декември миналата година предшественикът му Бранко Перович си подаде оставката. Причината бе, че италианското правосъдие повдигна обвинение срещу дългогодишния черногорски външен министър за контакти и сътрудничество с италианската мафия. Според разследванията Бранко Перович в качеството си на представител на черногорската търговска камара в Рим и на югославската авиокомпания е посредничил между мафията, по-точно неаполитанската камора, и правителството в Подгорица за широкомащабна контрабанда на цигари през периода 1992-1993 година. През същия период италианските власти засекли и подслушали десетки срещи на Перович с боса на мафиотския клан Мазарела.
Измеренията на контрабандисткия мениджмънт на ексминистъра са респектиращи според изчисления на италианската прокуратура: с контрабандата на цигари Черна гора попълвала 60 процента от държавния си бюджет, докато в същото време италианският фиск изгубил около 4 милиарда марки от данъчни постъпления. При това става дума не само за контрабанда, а и за съпътстващите я "колатерални щети", както бихме могли да се изразим благодарение на новата лексикална придобивка от речника на НАТО, избрана в Германия за "антидума на годината". Прехвърлянето на стоката на бързоходни катери от Бари и Котор през Адриатическо море и пренатоварването й в Апулия на камиони не винаги минава без инциденти с появила се изневиделица полиция. Между януари и август 1999 година според италианския седмичник "Еспресо" е имало 500 сблъсквания с полицията по море и на суша, в които 75 души са ранени и двама са убити.
Не е ясно защо италианските съдебни власти смятат, че парите от контрабандата непременно трябва да са се влели в черногорския държавен бюджет. Във всеки случай и самият Перович при първата си реакция говори за изпълнението на патриотични задачи в условията на икономическа изолация на страната му. С въвеждането на марката като паралелна валута инфлацията на динара във всеки случай няма вече да подяжда печалбата от контрабандата. Същевременно сега вече може да стартира с бързо темпо и многократно оповестяваната приватизация на държавните фирми и предприятия в Черна гора. Ако всичко върви добре, след няколко месеца контрабандистите ще бъдат почтени и уважавани бизнесмени. Пълна гаранция за успешно приключилата метаморфоза ще има обаче само в една суверенна черногорска република. Докато е под върховенството на Белград, малкият партньор във федерацията може да очаква всичко от черногореца в президентския дворец. Слободан Милошеви я ще отмени приватизацията, я ще въведе отново имуществения данък, перспективно отменен от прозападния реформатор Джуканович. На първо време конституционният съд в Белград просто обяви цялата операция по въвеждането на марката като противоконституционна паралелна валута.
----------
Италианската прокуратура напоследът си има и други балкански главоболия.
Разраства се например скандалът с предполагаемите измами на италианската хуманитарна мисия в Албания по време на Косовската война. Сметната палата в Рим проучва как са били изразходвани 100-те милиарда отпуснати от правителството италиански лири, предназначени за бежанските лагери в Албания и поверени на хуманитарната акция "Arkobaleno", на български - "Дъга". Сметката не излиза. Търсят се дирите и на други 132 милиарда лири, дарени от италиански граждани в национална акция за помощ на косовските бежанци.
Във всеки случай според правителството тези пари, възлизащи на 130 милиона марки, не са стигнали до бежанските лагери в Албания, в които досега са проведени инспекции. Властите се интересуват и от изразходваните значителни суми, останали незаприходени в счетоводните книги. Център на вниманието и на разследванията е арестуваният междувременно архитект Масимо Симонели, шеф на италианската хуманитарна мисия в Албания. На банковата сметка на съпругата му инспекторите намериха 80 милиона лири - част от значително по-голяма сума, с която Симонели неотдавна си купил ново жилище в Рим.
Разследване е заведено и за аферата около италианския лагер за косовски бежанци в град Кукеш в Северна Албания. На инспекторите първо направило впечатление, че служителите на италианската гражданска защита, които са оборудвали лагера, заплатили за терена на лагера пет пъти по-висок наем от нормалната цена в Албания. Освен това бежанският център няколко пъти бил оплячкосван в присъствие и под наблюдение на италианския персонал. На пусната в обръщение видеокасета дори ясно се виждат хора от персонала, участващи в опразването на складовете.
Междувременно премиерът Масимо Далема решително отхвърли обвиненията, че за да предотврати скандала, създавал пречки на прокурорите, и нарече хуманитарната мисия "Дъга" гордост за Италия. Ватиканът е на друго мнение. Папският всекидневник "Осерваторе Романо" коментира изчезналите хуманитарни пари с думите "Доверието на италианците бе измамено!"
-----------
"Изпълнен съм с оптимизъм и вяра в крайния успех. Нека специално подчертая, че два са носещите стълбове на сръбския народ: църквата и короната!" - говори принц Александър Караджорджевич, престолонаследник на отминалата в историята кралска Югославия. Съпроводен от съпругата си Катарина и синовете си Александър и Филип, кандидатът за овакантения сръбско-югославски престол лансира претенцията си не в Белград и не в Сърбия или Югославия, а в Баня Лука, столицата на босненската Република Сръбска, където бе на тридневна визита по покана на премиера на босненските сърби Милорад Додик. Придружаващата го експрезидентка на босненските сърби и сегашна председателка на Сръбската Народна Партия Биляна Плавшич с топли думи изрази радостта си от стъпването на династията Караджорджевич на сръбска земя. Монархът пък отвърна на тази любезност с думите, че босненската Република Сръбска е на път да стане ядрото на бъдещата демокрация в Белград. В отговор пък на тази любезност госпожа Плавшич на свой ред подчерта, че за Сърбия ще е целебен лек, ако в нея се завърне така несправедливо изгонената династия Караджорджевич, и изрази въжделението си, че с възстановяването на монархията Република Сръбска може да допринесе нещата най-после да тръгнат на добре, приключвайки с апела: "Нека върнем монархията там, откъдето бе прогонена!"
Както може би все още някои си спомнят, Биляна Плавшич започна политическата си кариера като вицепрезидентка на известния поет, гуслар и психиатър Радован Караджич, а като професорка по биология по същото това време привлече вниманието със завидните си теоретични заслуги за уникалността на сръбския ген. Извън тези любезности, разменени поради недоучения сърбохърватски на монарха вероятно на английски език, Караджорджевич призова за свалянето на режима в Белград и даде ценни напътствия на демократичния елит в Баня Лука, как конкретно да стане това. "Хората на властта в Белград трябва всички наведнъж да бъдат отстранени от постовете им!" - каза Караджорджевич. В заключение на визитата си в събота, в интервю за излизащия в Баня Лука вестник "Глас Явности", принц Александър Караджорджевич между другото бе любезен да отговори и на въпроса дали скоро възнамерява да посети и Белград.
Не, режимът в Сърбия в момента се намирал в извънрено критично положение, поради което засега принцът смятал за по-разумно да посещава само Република Сръбска и Черна гора и да си беседва със сръбската диаспора в Лондон.
Жерминал Чивиков