Жени-художници в България
и по света

На 2 февруари в АТА център за съвременно изкуство бе представен каталогът на изложбата "Обсебване". Мнозина си спомнят миналогодишната женска експозиция в Централната минерална баня - София, а вероятно и вандалското нашествие, което я разтури дни след откриването. Излизането на каталога съвпадна с посещението на Регина Хидекел (Regina Khidekel) във връзка с нюйоркски проект, който включва седем от участничките в "Обсебване": Таня Абаджиева, Надя Генова, Алла Георгиева, Надежда Олег Ляхова, Елена Панайотова, Аделина Попнеделева, Моника Роменска.

Разговор с Регина Хидекел - доктор на изкуствознанието

- Вие сте тук с Ирина Данилова за организирането на българска женска изложба в Ню Йорк.
- Изложбата се нарича "Еastern European women artist exchange" и е организирана от Руско-американския културен център в Ню Йорк, който съм създала и съм негов директор. А Ирина Данилова е художник и съкуратор на този проект.
- Проектът е за източноевропейски жени художнички. Как решихте да го започнете с българки?
- Ирина Данилова беше участник в една моя предишна изложба - "Съветски и постсъветски соцарт и американски попарт". Тогава за първи път съпоставих американско и съветско изкуство и изложбата имаше широк отзвук. Ирина Данилова беше свързана с тази група български художнички, с Алла Георгиева са от един град и са близки приятелки. Групата ми хареса, защото е вече сформирана общност. Може да се каже, че сами са се създали, борят за своето утвърждаване и пробиване в, общо взето, мъжкия свят и в трудния художнически живот. Те са много активни, много работят и то в съвременни медии, издават каталози... Ето, две от тях участват в изложбата, която се открива утре в резиденцията на швейцарския посланик. Бих казала, че избраните от нас млади жени са, общо взето, много активни и съвременни художници. Стори ни се, че те имат големи възможности и си заслужава да им се помогне да се изявят в такъв световен център като Ню Йорк. Те могат достойно да представят българското изкуство там. Развитието на проекта е също важно. Неговата идея е да привлечем в Ню Йорк групата художници, където ще работят със свои американски колеги и след двуседмична сътрудничество ще направят изложба. Наемаме им специално студио и галерия.
- Кога предвиждате да стане това?
- От средата на откомври 2000 ще започне тази програма, значи изложбата ще се открие в началото на ноември.
- А след това?
- Твърде много организации в Америка вече се заинтересуваха от този проект. Има идея изложбата да дойде и в България. Проектът е интересен и в културен, и в социален план. В съвместната работа ще се обсъждат различни проблеми, като тези за женското изкуство и мястото на жената на художествената сцена и в обществото. Освен това българките ще се запознаят повече с арт-маркета и ще създадат контакти и бъдещи възможности в Ню Йорк.
- Как финансирате проекта?
- Получихме много престижна стипендия от Trust for Mutual Understanding, New York. Те финансират музеи, художествени центрове и други важни институции. Спонсор е и фондацията Елизабет, която ни дава ателиета и галерия. Така че основните пари вече са осигурени. А тук, в София, имаме уговорки с определени фондове и корпорации, които ще спонсорират останалата част от проекта. България много живо откликна на идеята и ние сме много благодарни за това. Много ни е приятно, че задачите и целите на този проект са 100% подкрепени. Така можем в Америка да кажем, че проектът се е възприел и има смисъл. Програмата ще продължи - всяка следваща година ще представяме други страни. Интересното е, че Русия ще дойде след България...


24 януари 2000

Разговаря Диана Попова