Другата сила между
това и онова


Интернет като носител на информация в областта на българската култура присъства между маргиналността и официозността. От една страна са опитите на единици да коментират процесите в изкуството в тази среда, възползвайки се от лесния достъп до нея и изкушени от предполагаемата й бъдеща власт. От друга, правителството се опитва да демонстрира отвореност и желание за приобщаване на интелигенцията, именно поддържайки илюзорна загриженост към нея в своите представителни сайтове. Така виртуалното пространство се поделя между игриви, предизвикателни и анархистки настроени формирования и скучни, официални сайтове. Наскоро Иван Костов обеща на страницата на правителството в Интернет да се приемат идеи за това как най-добре да се подпомогнат българската култура и изкуство. Наистина в www.government.bg дори е отворен e-mail адрес (culture@government.bg), който да посрещне предложенията на бизнесмените. Не вярвам там да постъпи каквато и да било информация. Още повече, че заявката сама по себе си изчерпа официалните функции на намерението. В www.dir.bg в графата Култура и изкуство можете да срещнете какво ли не: от информация за Клуб за източни бойни изкуства през образи на Св. Иван Рилски до Загадките на Йога Сутра.
След подобаващо сериозния тон и дизайн на тези страници, любопитството може да ви заведе в друга орбита, представена от Зет-Маг - "първото частно електронно списание за изкуство и култура", отворено според думите на създателите му за съвременна дискусия и своевременна публична реакция (http://altern.org/zet/magazine) и "управлявано" от Венци Занков и Боряна Драгоева. От него на очи се набива най-вече живият дизайн, с някои много сполучливи и с други недотам подходящи хрумвания. Така или иначе графиката обещава радикални тълкувания на културния живот и дискусия, насочена към безкомпромисно анализиране на ситуацията. Другото, което не остава незабелязано, е пионерската фигура на Венци Занков, който главно сам воюва на фронта и наскоро успя да разбуди духовете с едно свое писание (любопитното е, че то бе препубликувано от в. Култура - все още Интернет изданията се нуждаят от подобна популяризация и легитимация). Макар и вече девет броя от това списание да са видели бял свят, то все още е в своя детски стадий на развитие, но при малко по-голяма отвореност може да постигне желаната цел да се превърне в алтернатива на сп. "Изкуство" например. Въпросът е дали ще бъдат поканени и други автори и какво ще ги мотивира да пишат на страниците на Зет-Маг . Очевидно желание за разширяване на кръга има и то личи от въпросник, разпратен до различни хора в областта на изкуството с цел да се разбере какво мисли всеки един от тях .
И така, електронните форми засега се използват твърде крайно (случаен ли е фактът, че Любен Костов избра именно този начин да напсува културната ситуация?), може би поради факта, че в художественото пространство те хем съществуват, хем недотам. Управляващите се опитват да покажат чрез тях, че културата е приоритет в преговорите за Европейския съюз. Художниците - да заявят, че има други, скрити пластове и използвайки все още положението на Интернет на "наблюдател отстрани" да се превърнат в маргинални коментатори на събитията. Съществувайки между "това" и "онова", Интернет в българската култура все още е далеч от популярност и от мечтаната роля да бъде важен фактор в нея.

Мария ВасилеваИзкуство
на борда