ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 10 февруари в зала МТИ на НДК бе премиерата на книгата със стихове на покойния наш драматург и писател Маргарит Минков "Пръстен в кладенец". Съставител Севдалин Генов.

В Централния дом на архитекта на 14 февруари бе открита изложба графика на арх. Светлозар Тенов, която ще продължи до 2 март.

Реквиемът на Верди е първата творба от цикъла "Реквиеми" на Софийската филхармония, който бе открит на 17 февруари и ще продължи до 10 юни. В четири концерта ще прозвучат творби от Дворжак, Емил Табаков, Й. С. Бах. В програмите взима участие и Националният филхармоничен хор с диригент Георги Робев.

В галерия "Галев" ЛИТЕКС представя колекция от стари майстори и първа самостоятелна изложба на Валентин Узунов.

На 17 февруари в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" се състоя премиерата на "Краката ми са в нощта, гърдите - по обяд". Автори - Ивайло Симидчиев и Ана Каракашева. В ролите: Мирослав Косев и Ана Каракашева. Постановка - Ивайло Симидчиев.

На 18 февруари в Дома на киното ще се състои премиерата на новия български документален филм "Али Мехмед - самотният поет и смисълът на живота". Сценаристи: Невен Михайлова и Андрей Слабаков, режисьор - Андрей Слабаков, оператор - Иво Пейчев.

Новият компактдиск "На открито", издаден от Музикална къща "Гега Ню", представя младата пианистката Анна Стойчева. В програмата са включени произведения на Бела Барток - цикъл от миниатюри "На открито", Клод Дебюси - втората серия "Образи" (три пиеси с програмен характер) и Йоханес Брамс - капричии и интермеции, опус 116.

В Токио на тържествена церемония са връчени наградите от 21-ия международен конкурс за карикатури "Йомиури". В раздела "Младша възраст за чуждестранни участници" специалната награда е получила българката Йоана Кортова, 14-годишна ученичка от Русе. В тазгодишния конкурс са били представени 9000 творби от 68 страни.

Днес в Полския институт ще бъде представено творчеството на Марила Родович - най-новите й песни от компактдискове.

На 21 февруари в столичната галерия "Сезони" от 17 ч. ще се състои поетичен рецитал "Обмислям света" по стихове на Вислава Шимборска, в изпълнение на актрисите Бистра Чолева-Лалева и Вероника Петрова. На 29 февруари рециталът, организиран от Полския институт в София, ще бъде представен в Плевен.