Оперетата в Германия

От най-дългото в своята история задгранично турне, продължило 40 дни (8 декември - 16 януари), осъществено от най-голямата за немскоезичния свят импресарска агенция "Ландграф", ДМТ "Ст.Македонски" се завърна, окрилен от успеха на 37-те спектакъла на оперетата "Веселата вдовица" от Лехар, прозвучали под палката на диригента Руслан Райчев в много градове на Германия. "Публиката още от фоайето влизаше в залата весела, готова да присъства на празник. Тя аплодираше декора с вдигането на завесата, ръкопляскаше след музикалните номера, някои от които бисираше по няколко пъти, аплодираше дори диалозите, нещо, което в България никога не съм наблюдавал, а на финала овациите не стихваха в продължение на 10 минути. Всеки спектакъл беше като празник. Празник на оперетното изкуство.
Отзивите в немската преса, които излизаха след спектаклите, бяха повече от положителни. Това е особено ценно за нас, като се има предвид, че немската критика е пестелива на суперлативи. Солистите до един се превърнаха в звезди. Повечето от тях са млади, едно поколение, което стъпи на сцената само преди четири години", разказва директорът на театъра Светозар Донев.
Ето някои извадки от немската преса, които илюстрират успеха на българския оперетен театър сред немската публика:

...Сопраното Светлана Иванова (Ханна Главари) притежава безупречен и чаровен глас. Ролята на Данило беше изпълнена от младия Марчо Апостолов - чудесен баритонален тенор и добър актьор, притежаващ импозантна и елегантна фигура. С много от ариите на Данило той непрестанно въодушевяваше публиката. Калина Ангелова (Валансиан) спечели възхищението на публиката като добра певица и танцьорка. Ролята на свадливия Барон Зета беше изпълнена с много хумор от Николай Петров. Чудесен е лиричният тенор Ивайло Гюров като Камий дьо Росийон, а Марияна Арсенова (Валансиан) игра, танцува и изпя чудесно високите сопранови тонове в дуетите и ансамблите. Солистите, изпълняващи второстепенните роли, бяха също на много добро ниво.
Амбергски вестник

... Хорът беше чудесен, а балетът се отличи с грациозни движения и красиви фигури. Солистите притежаваха красиви гласове.
В. Райхенталски ежедневник

... Всеки такт беше празник. Веднъж по френски -светски, друг път по балкански - фолклорен или покварен от нощен живот: валсове, полки, мазурки и канкани се смесват в едно, създават богати контрасти в темпото на разкошното богатство от мелодии на Лехаровите песни...
... Беше голям празник на оперетата. Публиката ръкопляскаше в такт и изпрати чудесния ансамбъл от София с много аплодисменти и овации.

Швайнфуртски народен вестник

...Близо три часа театърът в Амберг беше потопен в чудесна задушевна оперетна атмосфера с много песни, танци, музика и говор. Тон даде Франц Лехар, а Руслан Райчев интерпретира с оркестъра перфектно, хармонично и с много нежно чувство леките и въодушевени мелодии, представени в чудесно съзвучие със солистите... Във великолепни картини режисьорът Светозар Донев построи пъстри сцени в симетрично разположени декори... Един голям ансамбъл направи една голяма вечер, която бе възнаградена с бурни аплодисменти...
Амбергски вестник

Р.А.