Галина Уланова и нейното изкуство са запечатани на филмови ленти. В тях са и звездните мигове на актрисата, и спомените за нея, разказани от хора, които са имали щастието да работят с нея.
Руският културно-информационен център със съдействието на Българската национална телевизия и фондация "Гришко" посвети една балетна вечер на 90-годишнината от рождението на Галина Уланова. Освен филмовите кадри, зрителите видяха и изпълнения на артисти от Русенската и Варненската опера, от Софийската опера и ДМТ "Стефан Македонски", възпитаници на Държавното хореографско училище - София. Участието им бе преклонение пред таланта на "балерината на двайсети век", както я наричат още приживе. Откъсите от нейните коронни роли в Жизел и Жулиета, които видяхме, ни накараха да признаем, че и сега изкуството й е еталон за майсторство и артистизъм. Старите кадри ни пренесоха в Лондон и в Америка. Километрични опашки от хора, чакащи със спалните си чували дни наред пред билетните каси, публика, станала на крака, нестихващи овации, триумфални поклони.
Филмовата лента ни припомни и заслугите на Галина Уланова за създаването на Варненския балетен конкурс. "благодарение на авторитета на личността й и благодарение на факта, че тя бе председател на журито, успяхме да съберем цвета на балетното изкуство от цял свят." - сподели директорът на конкурса доцент Емил Димитров. Спомени за нея разказаха и проф. Петър Луканов: "Всички сме чували за нейната скромност, неподкупност и честност. Но едва ли ще повярвате, че в малкия й апартамент в Москва нямаше окачена нито една нейна снимка. Единственият портрет, украсяващ стените, бе на любимата й актриса Грета Гарбо.
Галина Уланова бе и музата на поколения поети, музиканти и художници. Сергей Прокофиев я нарече "гений на руския балет, негова неуловима душа, вдъхновяваща поезия". Американецът Албер Кан определя изкуството й като символ на благородството на човешката душа, а прочутият английски критик и историк Арнолд Хаскел определя изявите й като триумф на човешкия дух. Споменът за Галина Уланова и вечерта, посветена на изкуството й, бяха и един импулс за българските артисти, за които особено днес еталоните са особено необходими.


Маргарита Михайлова