Идва Анастасия

Златко Оридянски, Горан Трайковски, Зоран Спасовски или за по-кратко: "Анастасия". Концертът им в София е на 17 март в зала 1 на Националния дворец на културата. Не знам дали "Анастасия" е за света това, което бяха "Бийтълс", но онези, които познават музикалния подиум на Македония, твърдят, че за нашата съседка "Анастасия" означава онова, което за Великобритания е "Бийтълс".
Впрочем, значението на тази група съвсем не е локално, като се има предвид дългата върволица от турнета и фестивали, записани в биографията й: Великобритания, Швейцария, Италия, Дания, Гърция, Португалия, Испания, Германия...
Без да прави типично театрална музика в традиционния смисъл на думата, "Анастасия" е група, почти сляла се с театъра. В представленията на Бранко Брезовац, Деян Дуковски и Варвара Мавромати, на Владо Цветановски или на младата хореографка Искра Сукарева от Националния балет на Македония, музиката на "Анастасия" е нещо повече от допълващ елемент. А популярността на саундтрака към филма "Преди дъжда" на Милчо Манчевски с хилядите продадени екземпляри прави заглавието на филма синоним на групата. Инструментариумът на триото изглежда необятен - китара, клавишни, перкусия флейта, а към тях и гайда, кавал и мандолина... "Анастасия" потапя традиционността в новите технологии, търси смесването на различни култури и сред тях избистря собствения си образ. На "София Мюзик Ентерпрайсис" дължим гостуването на групата, която на осмата година от съществуването си прескача и до нас, съседите.


Елена Драгостинова