До завист сбъдната мечта

Енциклопедията "Българско кино" е уникален принос към справочната литература в България - за първи път кинематографисти, киномани и кинофоби имат възможността да се разхождат из филми (по азбучен ред и по хронология) и фигури (създатели и критици) от началото до края на века. След петгодишни танталови мъки - и организационни, и финансови - киноисторикът Александър Янакиев (с помощта на двайсетина съратници) най-сетне успя да пипне лелеяната си мечта. Още по-радостно е, че сам издаде Енциклопедията (чрез възродената си дядова фирма "Титра филм" и с помощта на програма ФАР) и неслучайно я посвети на своите родители.
Тежкарското книжно тяло си е наистина тежко - 783 страници и дебели корици; 800 режисьори, сценаристи, оператори, художници, композитори, артисти и критици с биографични данни, прякори и филмо/библиография; над 1200 игрални, телевизионни, сериали, документални, анимационни, научнопопулярни заглавия с "глави", награди и коментари. А който не може да се докопа до луксозния том, може да го разлиства в Интернет.
Фундаменталността на този труд респектира - както впрочем го прави и цялостното академично и личностно присъствие на Сашо Янакиев в българското кино. Изобщо Енциклопедията прилича на своя автор - сериозна, прецизна, акуратна, изчерпателна и максимално безпристрастна.

Геновева ДимитроваЕнциклопедия Българско кино. Съставител и автор на коментарите Александър Янакиев, Титра, С. 2000