ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 13 март от 18 часа в Университетската библиотека на Софийския университет ще се състои литературно четене "Своето в чуждото/Чуждото в своето", организирано от Гьоте институт и Катедрата по немска филология на СУ. В него ще участват Цвета Софрониева и Йоко Тавада - и двете живеят и работят в Германия, пишат на немски и на родните си езици.

На 7 март Родопският драматичен театър представи премиерата на спектакъла "Змей". Автор и режисьор - Росица Обрешкова.

На 16 март е премиерата на "Боб" от Елин Рахнев, поставена от Димо Дешев в Драматичен театър "Иван Радоев" - Плевен. Сценография - Лариса Нагорская. Участват: Саша Филипова, Христо Домусчиев, Мариета Калъпова и Генадий Николов.

В Токио на тържествена церемония са връчени наградите от 21-вия международен конкурс за карикатури "Йомиури". В раздела "Младша възраст за чуждестранни участници" специалната награда е получила българката Йоана Кортова, 14-годишна ученичка от Русе. В тазгодишния конкурс са били представени 9000 творби от 68 страни.

На 21 февруари в столичната галерия "Сезони" се състоя поетичен рецитал "Обмислям света" по стихове на Вислава Шимборска в изпълнение на актрисите Бистра Чолева-Лалева и Вероника Петрова. На 29 февруари рециталът, организиран от Полския институт в София, бе представен в Плевен.

В галерия "Александър" бе открита изложбата"Майстори на българското изкуство от ХХ век", която ще продължи до 27 март. Показани са творби на Асен Белковски, Атанас Михов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Борис Елисеев, Борис Иванов, Васил Иванов, Васил Стоилов, Васка Емануилова, Вера Лукова, Вера Недкова, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Здравко Александров, Иван Лазаров, Илия Бешков, Илия Петров, Маша Живкова-Узунова, Найден Петков, Николай Райнов, Преслав Кършовски, Стефан Иванов, Христо Йончев-Крискарец и др.

В Дома на правниците бе открита 18-ата изложба на карикатури и скици от Холандия на Здравко Даскалов и внуци.

На 13 март в концертната зала на ДМА "Панчо Владигеров" от 18 ч. ще се състои концерт и промоция на компактдиск с изпълнения на лауреати от международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" - Шумен '99. В концерта, който е на рождената дата на Панчо Владигеров, ще участват наградени певци от националния конкурс "Панчо Владигеров" - песеннотворчество на композитора, София '99.