Александър Морфов и Павел Васев - новите ръководители на Народния театър "Иван Вазов", свикаха на 2 март пресконференция, за да запознаят журналистите с някои свои решения и да очертаят някои от своите намерения.
Беше обявен съставът на Театралния съвет към театъра: Стефан Данаилов, Стефан Москов и Камелия Николова. Литературното бюро на театъра включва: Константин Илиев - главен драматург, Елин Рахнев и Майя Праматарова.
Разказаните намерения са следните:
В процес на изграждане е Настоятелство на театъра, в което ще участват театрали, хора на науката, образованието и културата, стопански дейци, представители на държавата и други, и което ще се регистрира по Закона за лицата и семейството с единствен предмет на дейност спомоществователство на дейността на Народния театър.
Амбицията е сградата на театъра и прилежащото пространство да се изпълнят с 24-часова дейност. За целта в театъра ще заработят кафенета, книжарница, ще се открие картинна галерия, ще може да се слуша джаз, специално за зрителите ще работи след спектакъла ресторанта на театъра. И т. н. Целта е хората да могат да прекарат един късен следобед и една вечер без да напускат сградата, като, разбира се, спектакълът ще е центърът на вечерта.
Занапред всеки нов спектакъл ще има водещ театрален продуцент.
Рязко ще нарасне броят на пътуванията на спектаклите от афиша на театъра в провинцията и в чужбина. През септември предстои турне на театъра с "На дъното" в Холандия и сега се проучват възможности за разширяване географията на това пътуване.
Постепенно ще се усвоява и насища с театър огромното пространство под театъра (сцена 4). В помещенията на четвъртия етаж ще се провеждат занятията, уъркшоповете и прочее на Школата към Народния театър.
До Нова година в театъра ще се поставят спектакли по поп Минчо Кънчев ("Попът и вещиците" - сценарий и режисура Пламен Марков), Константин Илиев ("Франческа", режисьор Маргарита Младенова), Август Стриндберг. Ще излязат и спектакли на Александър Морфов ("Летящият холандец" - копродукция с Варненския театър и Нов симфоничен оркестър с диригент Росен Миланов), Галин Стоев. На сцената на театъра ще работят и Стефан Москов ("Швейк"), Красимир Спасов, Крикор Азарян, Роберт Стуруа...

К