Заслужена награда

Ева Браун, "Оскар" '93 за сценография
на "Списъкът на Шиндлер"
:
Това е радост за цялото полско кино, но преди всичко заслужена награда за Вайда. Надявам се, че моят скромен глас също е допринесъл. Полските творци от все сърце откликнаха на апела на Спилбърг, в който той предложи Вайда за наградата. Той е забележителен полски творец, има голямо влияние във формирането на мисленето на поляците и нашето морално възпитание. Збигнев Рибчински, режисьор, "Оскар" '82 за "Танго": Веднъж гледах интервю с Куросава, който заяви уверено, че според него Анджей Вайда е най-добрият режисьор. А когато в Япония казвах колко прекрасни филми имат, особено на Куросава, мнозина се учудваха. Явно е така - оценяваме най-стойностните си неща често от перспективата на чуждите реакции. Затова в Полша трябва да си дадем сметка какво значение има киното и защо именно Вайда получава тази награда. Дали "Пан Тадеуш" има шансове за Оскар? Трудно ми е да кажа. Но наградата на режисьора е несравнимо по-стойностна.

Роман Полански:
Направо е страхотно! Анджей Вайда напълно го заслужава! Знаех за тази инициатива, кампанията траеше няколко месеца. Наградата не е свързана с успеха на "Пан Тадеуш", решителен се оказа целият живот на Анджей, всичко сътворено от него. Четох писмото на Спилбърг до Академията, беше изброил всичките му филми и награди. Журито на наградата за цялостно творчество е от хора с най-дълбоки познания в киното. Надявам се, че Анджей ще получи Оскар и за филма си.

Януш Камински, оператор, "Оскар" за Спилбърговите
"Списъкът на Шиндлер" и "Спасяването на редник Райън":

Идеята да се направи нещо, та Вайда най-сетне да получи Оскар, хрумна на Павел Поторочин, полския консул по културата в Лос Анджелис. Обади ми се и каза, че иска да организира кампания. Написахме писмо до членовете на Филмовата академия - актьори, режисьори, комуто можахме. Написа и Спилбърг. Оказа се, че целият Холивуд подкрепя кандидатурата му!


Газета Виборча, 21.01.2000 г.

От полски Силвия Борисова