Мартенски музикални дни - Русе

За четиридесети път Русе е домакин на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Откриването е на 17 март с концерт на Симфоничния оркестър на Оперно-филхармоничното дружество и хор "Дунавски звуци". Солистка е Ваня Миланова в Концерт за цигулка на Шостакович. Първа в програмата ще прозвучи творбата на Красимир Кюркчийски Концерт за оркестър. Диригент е Цанко Делибозов. С част от програмата на квартет "Димов" "Квартетите на Бетховен" публиката ще се срещне на матине на 18 март.
Същия ден вечерният концерт отново е камерен - Борис Блох, Минчо Минчев и Кристоф Рихтер свирят творби от Хайдн, Дворжак и Чайковски. Камерната серия продължава с Георги Бадев и Божидар Ноев на 19 март. В неделното утро на същия ден фестивалът насочва вниманието към "Имена от бъдещето" - рубрика под която се представят младите лауреати Яня Дешкова - цигулка, и Евгени Божанов - пиано. От Германия идва квартет "Аванс" - 21 март. Той е с интересен инструментален състав - по един представител от основни групи инструменти в класическия оркестър. Целта на музикантите е да представят най-нова музика и да инициират създаването на нови творби чрез специални конкурси.
Драгомир Йосифов - музикант, за когото Русе е нещо като втори дом, дирижира Нов симфоничен оркестър и хор "Проф. Васил Арнаудов" на 21 март. В моцартовата програма един от солистите е китайският пианист Шенг Чи Лий. Също под диригентството на Драгомир Йосифов Младежкият фестивален оркестър и хор "Проф. Васил Арнаудов" ще изпълнят творби от автори, чиято биография е свързана с историята на фестивала: Любомир Пипков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, а също и от А. Принц - 22 март. Съседите от Букурещ - хорът и оркестърът на Румънското национално радио под диригентството на Йосиф Конта ще се представят на 23 март. Солист е кларинетистът Аурелиан Октав Попа. Първата седмица на юбилейния фестивал завършва на 24 март с три концерта: на майсторския клас по цигулка, на холандския кларинетист Барре Бауман и Татяна Колева - ударни, и Рикардо Галярдо - ударни, Мексико. Третият концерт на камерната театрална сцена е с електронна музика. В него участват швейцарците Карин Кеслер и Томас Кеслер.

Елена Драгостинова