Мюзик & Филм Фест

Киното
"Мюзик & Филм Фест" '2000 или "купонът на годината" се провежда от 15 до 31 март. Зачинателят и крепителят на идеята за съвместяване на киномания и рокмания е Стефан Китанов. Тази година той е подготвил пиршество за маниаци. Филмовата пограма съдържа около 50 заглавия: класика и най-свежи хитове, миналогодишни носители и сегашни претенденти за "Оскар"... В София идват "Пан Тадеуш" на Анджей Вайда, "Сибирският бръснар" на Никита Михалков, "Тайната на Шопен или странният случай Делфина Потоцка" на Тони Палмър, "Животът е прекрасен" на Роберто Бенини, "Слийпи Холоу" на Тим Бъртън, "Талантливият мистър Рипли" на Антъни Мингела, "Краят на аферата" на Нийл Джордан, "Човек на луната" на Милош Форман, произведения на "Монти Пайтън" и "Улицата" на Теди Москов... Най-сетне софийската публика има възможност да види изумителния филм "Порейки вълните", включен в панорама на Ларс фон Трир. Заради "Мюзик & Филм Фест" в София се очакват да пристигнат отново Тери Джоунс и Тони Палмър.
"Мюзик & Филм Фест" се провежда под патронажа на столичния кмет Стефан Софиянски и на англичанина Бари Елис-Джоунс.
Г.Д.

Музиката
Всяка поредна метаморфоза в заглавието на фестивала отбелязва ново лице на музиката в рамките на маратона по екраните и клубовете. Вече то не е свързано само с рока, а с разклонения във всевъзможни посоки. На 15 март в клуб "Вси светии" настъпва царството на "Жълта музика". Ерол обяснява, че това е всичко, което правят групите, опитващи се да бъдат независими. Има предвид своята "Уикеда", "Анимационерите", "Остава" и "Блу-ба-лу". Към тях се присъединяват и "Бейби Фейс Клан" и "Камион".
Сред най-важните гости са триото "Анастасия" от Македония, чиято популярност, благодарение на филмовата им музика, се очаква да напълни зала 1 на НДК. В клуб "Индиго" на 18 март са "Трансглобал Ъндърграунд". Звукът им е смесица от хип-хоп, техно, джънгъл, хаус, а спектаклите им са пресечна точка на култури от различни посоки. Програмата им е съчетана с участието на няколко диджеи със световна известност. "Инфинити", полската "Бобис Бенд" и Арабел Караян с българските си приятели правят музикално парти на 24 март, а "Тропикалипсис сега" е фиестата, която ще развихри на 25 март във "Вси светии". Както и преди, нито вечер няма да премине без концерт в "Мистър Пънч" и "Суингинг Хол". Отговорността за програмата поема музикалният директор на феста Кайчовски.

Е.Д.