Прочит с днешна дата

Сред все по-обемната продукция на българската звукозаписна фирма "Гега Ню" се откроява компактдискът на цигуларя Серджу Шварц и пианистката Ружка Чаръкчиева. Този ансамбъл се е родил очевидно тук, в България, при гостуването на известния цигулар и педагог, роден в Румъния и свързал творческата си кариера със Съединените щати.
"Романтичната цигулка" - още със заглавието си изданието се обръща директно към музикалния любител с много стилна и добре подредена програма. В нея не липсват и сложните камерни опуси като Третата соната на Брамс и сонатата на Цезар Франк, които се "отзвучават" от кратки бисови пиеси от Чайковски, Паганини, Рахманинов, Крайслер и Гершуин. И както репертоарът на компактдиска е в традицията на класически концертната цигулка и не предполага на пръв поглед никаква изненада, така музикалното и артистично присъствие на ансамбъла те "задължава" да изсушаш всичко от начало до край.
Музицира се естествено, с удоволствие и с много красиво, културно отношение към творбите от миналото. Това е един тих романтичен възглас, който се вписва великолепно в естетиката на днешното време и въодушевява слушателя с идеята, че различният прочит никога не е невъзможен. В прочита на дуото Шварц - Чаръкчиева преобладава спокойствието на уверения диалог с една отминала епоха, стойностите на която идват до съзнанието през погледа на едно от само себе си разбиращо се музикално протичане. В него идеята за "нищо ново" се вгражда великолепно в личните качества и вкус на двамата музиканти. Не знам дали те ще свирят отново заедно, но очевидно в звуково отношение са се "чули" великолепно. Тук аз не мога да говоря само за хубавия тон на Шварц или за неговата техника, кантилена и бравурност... Защото самият той се показва като музикант, който обича диалога и резултата от съчетанието на тембрите. Едно вътрешно вслушване, което обогатява извънредно много тембровата картина на музиката, още повече, че и двамата артисти "звучат" в най-различни гами на тембрите на своите инструменти.
Изключително интересен, атрактивен резултат - нещо, което при много по-известни имена, събрали се за съответен запис, не се получава в такава степен. Този резултат веднага насочва слушателя към тонрежисьора Георги Недялков, който като истински музикант е усетил тази специфика на ансамбъла и е направил всичко възможно тя да се изтъкне по най-добрия начин. Не познавам други записи на Шварц, но ми се струва, че в скоро време той отново ще потърси партньорството на Ружка Чаръкчиева и на фирмата "Гега Ню".

Екатерина Дочева

Вградени
ноти