На 14 март т.г. младият художник Димитър Хинков представи новите си работи в галерия "Солерс". Изложбата откри Ружа Маринска. Тя каза следното:
Галерия "Солерс" е отново преобразена - този път от експлозивния темперамент на младия Димитър Хинков. Експозицията му - след неговото дипломиране в Художествената академия през 1998 - представя както личната насока, избрана от автора, така и динамиката, с която той се движи. Един обект в поп- или неопоп-стилистика издава не само отвореността на художника към нетрадиционните форми, но и чувството му за материя и нейните преображения.
Един натюрморт в силен релеф документира важен епизод от творческите му търсения - вкусът към предметност и игра с обемите.
От първия следакадемичен период са серията ярки платна, които грабват вниманието с агресивна декоративност на цвета и дръзка деформация на фигурите. И когато вече ни е запалил с тези фойерверки от багри, ето че поема в нова посока. Запазвайки вкуса към изявеността на обемите и към предпочитаните теми - жената и натюрмортът, той отстъпва в царството на монохромията. Новите му творби - само на пръв поглед притихнали - очароват с фантазна игра и скрита поезия. Убедена съм, че си струва да запомним това име - Димитър Хинков.
Авторът е трето поколение художник
(дядо му е живописецът Христо Бояджиев, а майка му - приложничката Ани Бояджиева - бел. ред.). Това престижно наследство му е дало културната подложка, без да накърни първичната енергия на творческия импулс. Младият Хинков е буен и спонтанен, но също така образован и интелигентен. На ръба на два века, в свят на масирана и натрапчива визуалност, която медиите тотално глобализират, само автор със силна виталност може да открие и съхрани собствения си глас.

Ружа Маринска