Честито!


Годишни награди
на САБ за 2000 г.
На Международния ден на театъра 27 март на тържество в Народния театър, наречено "Звезди - 2000", бяха връчени годишните награди на Съюза на артистите в България. Номинациите в единадесетте раздела бяха публикувани във вестника (вж. "Култура", бр. 11 от 24 март т. г.). Кой от номинираните ще получи наградата бе определено в деня на връчването от Федералния съвет на САБ. Тържеството - събрано, ефектно, с чувство за хумор - бе подготвено от екип: сценарий и постановка - Съни Сънински, сценично оформление - Свила Величкова, музикално оформление - Асен Аврамов. Водещи бяха Христо Мутафчиев и Иван Радоев.
Наградата на САБ за цялостно творчество получи Георги Калоянчев. Стоянка Мутафова, която му връчи наградата, каза, че Георги Калоянчев е "не звезда, а слънце в нашия театър". Някой да възрази?
Наградите в различните раздели са:
За режисура:
Крикор Азарян за "Буре барут" от Д. Дуковски (Театър "Българска армия").
За женска роля:
Златина Тодева в моноспектакъла "Забравени от небето" от Екатерина Томова (режисьор Юлия Огнянова, копродукция на Сдружение ЛТУ и ТР "Сфумато") и в "Куцльото от забутания остров" (МГТ "Зад канала").
За мъжка роля:
Вълчо Камарашев в "Руска народна поща" от О. Богаев (режисьор Явор Гърдев, ТБА). За сценография:
Красимир Вълканов за "Куцльото от забутания остров" (МГТ "Зад канала") и "Ноев ковчег" по Йордан Радичков (режисьор Елена Цикова, театър "София").
За куклено изкуство:
Теодора Гълъбова за постановката на "Малкият мъж и малката мис" по Е. Кестнер (ДТ-Силистра).
За драматургически текст:
Камен Донев за пиесата "Самолетът беглец".
За критически текст:
Ани Топалджикова за статиите "Огледалото ли е криво или лицето пред него" (за "Буре барут" в Театър "Българска армия"), "След разпада на монадата" (за "Арт" - копродукция на ДТ-Монтана и МГТ "Зад канала") и за цялостното й присъствие в областта на оперативното критическо писане през 1999 г.
За пантомима:
Петя Тончева за ролята й в "Крал Печал" (Клуб за театрална антропология "Полихимния") и за активна работа в областта на пантомимата в същия клуб, в "Жар театър" и в Народния театър.
За вариететно изкуство:
Дуо "Мнемоник" за творческите им изяви през сезона.
За цирково изкуство: Мадлен Романова за постиженията й в джигитовката и въздушната гимнастика и за изключителния й номер "Каучук".
За майсторско техническо осъществяване:
Централен куклен театър за осъществяване на високо ниво на пет постановки на театъра за периода март 1999 - март 2000 г.
На всички наградени - честито!
Н. В.