Волев и волята
на бай Стефан


Миналия петък Домът на киното пращеше - от хора
и еуфория. По две причини: премиерата на документалния филм на Николай Волев "Вечният любовник" и присъствието на премиера Иван Костов (в компанията на съпругата Елена и министъра на културата Емма Москова). Не знам дали това е първата му поява в Дома на киното, но е сигурно, че за сефте Командира се срещна с новото ръководство на Съюза на българските филмови дейци - и за кратко.
"Вечният любовник" е поредният филм на Волев, произведен в БНТ. И първият от поредицата, заснет от Емил Христов.
След еротично-смешните мъдрости на селски старци в "Зимна приказка", сега майсторът на документалния съспенс ни представя 78-годишния обитател на столичен панел Стефан Костов - младолико деде с китара, звънък глас и потискаща виталност. Клаустрофобично облепените с картинки стени, струпаните до тях камари с папки и претъпканите чекмеджета са своеобразната експозиция на живота му. Какво да увъртаме, човекът си живее в инсталация - хобитата му от 30-те до днес се простират от изгледи, етикети, самобръсначки, сапуни, снимки на животни и артисти до... записването на всички гледани филми. (Бай Стефан твърди, че през очите и емоциите му са преминали 32 000 заглавия. И тъй като досегашният рекорд в "Гинес" бил 26 000, той кандидатства за място в престижната книга.)
С простодушен плам и донжуановски умалителни героят споделя спомени за екссъпругата си или за едновремешни еротични завоевания по цял свят с нагледни помагала - пожълтели албуми, древни дезодоранти "Fa"... И както всеотдайно се масажира с ръка и бастун, боядисва се и суши мустаци на котлон или лее пред камерата трапезния си шлагерен репертоар, току запее и погребални химни в Дома на покойника, където се труди. Дори прави масажи на гробищния персонал. Изобщо - светъл дух, необременен от книги и тъжни помисли. И още - в здраво тяло!
Филмът е весел като своя герой. Кахърният социален фон - мизерен бит, ТЕЦ-ов дим, надгробни речи, беззъби ромки - се превръща в жалък контрапункт на безгрижното живеене. От сладкоречите излияния на бай Стефан до дупката в постера с гола мацка, откъдето диригентът на хора следи погребалната церемония, режисьор, оператор и герой съграждат алтернативен свят, чиято философия е оцеляването чрез страстта.
Този път Волев не е откривател на обекта, както сме свикнали. Бай Стефан е познат като гост на предаването "Нощен магазин" по телевизия "7 дни". Но там, в съзвучие с еротичните тупурдии, либидото му бе преекспонирано и излъчването му - вулгаризирано до пошлост. Докато в желязно конструирания филм "Вечният любовник" се забавляваме с уменията и сладостите на човек, роден с талант да живее пълно и дълго, макар и по границата с маниакалността. Умее го това Волев.
Добре, че точно на този филм бе поканен премиерът. И това го умее Волев.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед