Панчо Владигеров - фондацията и Класик FM радио осъществиха в залата на Държавната музикална академия концерт на лауреатите от Международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" и едноименния Национален конкурс, посветен на песенното творчество на композитора. Паралелно премина и промоцията на новия, втори поред компактдиск на лауреатите от Международния конкурс, издаден с усилията на същите вече организатори. В качеството си на председател на Фондацията Минчо Минчев представи компактдиска и изрази своето удоволствие от появата на този "продукт - документ". Васил Димитров го определи като (предавам свободно по смисъл) възможност победителите да приложат към диплома и едно живо звуково доказателство за нивото на конкурса и на своята изява. Бих добавила от себе си - това е шанс и за останалите професионалисти и любители на музиката да усетят част от атмосферата на състезанието.
На сцената бяха Руслан Павлов (пиано ) и Павел Златаров (цигулка) - носители на трети награди, Кристиан Бънациану (пиано) - IV награда, Яна Дешкова (цигулка), Евгений Ганев (пиано) и Христофор Маринов (цигулка) - носители на първи награди. Участваха и двама лауреати от Националния конкурс "П.Владигеров" - Ина Кънчева - I награда и Лъчезар Лазаров - носител на Голямата награда. В програмата преобладаваха творби на Владигеров, редувани с тези на Сен-Санс-Изаи, Рахманинов, Балакирев, Виенявски. По подобен начин, но с различия в програмата и отчасти изпълнителите, е организиран и компактдискът.
Като цяло нивото на изпълненията беше един еталон и стимул за многото млади музиканти, присъстващи в залата. Стана ясно, че пред нас са творци с вече зряло и отговорно отношение към изкуството. Щедрите аплаузи придобиха особена възторженост след изпълненията на Яна Дешкова и Христофор Маринов. Яна вече завършва "Гилдхол скул" в Лондон при проф. Ифра Нийман, лауреат е на различни конкурси, сред които "Рудолфо Липицер" - Гориция'97 - I награда и участник в различни майсторски класове. На въпроса ми как оценява мястото и значението на конкурса "П. Владигеров" тя отговори лаконично: "Хубаво е,
че го има".

Боряна Мангова