Давид Валтер -
афиширан и анонимен

Давид Валтер - първокласен френски музикант, гостува в София за около седмица. Програмата му беше много наситена. Първо той оглави журито на конкурс за млади обоисти, осигури и връчи първата награда на победителя.
Стилиян Геров получи нов инструмент с известната марка "Мариго" на стойност 6000 долара. Последва тридневен майсторски клас в IV зала на НДК, където талантливи български студенти имаха възможност да общуват и което е по-важно, да бъдат увлечени от своя по-опитен френски колега. 42-годишният младолик, артистичен и енергичен Давид Валтер е професор в Парижката консерватория. Посещава България за втори път след няколкото летни дни, прекарани във Варна по покана на обоиста Димитър Йорданов, който е бил оркестрант в някогашната "Симфониета" на БНР, а в момента живее и работи в Канада. Димитър Йорданов и Мартин Желев - друг български обоист, намерил професионална реализация в Германия, свириха заедно и поотделно с "Колегиум музикум", Банкя, както и в духов ансамбъл под ръководството
на Давид Валтер.
И той не е устоял на изкушението да вземе диригентската палка в ръка. Беше най-безспорен като солист на "Софийски солисти". Концертът им в зала "България" на 7 март започна с музика от Бах. В концерта за обой и цигулка имаше и друго високо солистично дипломатическо присъствие. Негово превъзходителство Доминик Шасар - посланикът на Франция, посвири 10-ина минути на любимия си инструмент. Вместо втора и трета част на Баховата композиция имаше официална протоколна част, която изясни, че се е родил нов клуб - Classic FM Club. Доминик Шасар е негов председател, а инициаторът е Васил Димитров - президент на Classic FM Radio - класическото радио, което излъчва програмата си на ултракъси вълни (ако трябва да употребя по-обстоятелствения правилен български словоред). В словото си Доминик Шасар спомена между другото: "Март е франкофонски месец за София. Сами чухте, че обоят на г-н Валтер говори чист френски език". Към края на концерта всички установиха, че гостът владее завидно и толкова различното английско произношение. С почти факирска ловкост Давид Валтер петкратно смени обой и английски рог в аранжираната от самия него Рапсодия за саксофон на Клод Дебюси. А когато публиката го помоли за "бис", той "изпя" арията на Памина от "Вълшебната флейта" - пак в собствена транскрипция за обой и струнни. В съвършен Моцартов стил и с Моцартов цитат - от Синфония-кончертанте за цигулка и виола, втората тема на първата част - беше концертът за обой и оркестър, подписан от Хуго Райнхарт. Оказа се, че това е псевдоним на Давид Валтер. Той го потвърди лично пред мен, след като получих силен джокер в тази посока. Не обича да се афишира като композитор, макар че е автор на 14 произведения. Има повече от сто транскрипции на чужди творби, дирижира, преподава, но преди всичко е отличен обоист. Инструментът му звучи прекрасно, музицира с лекота и непосредственост. Софийските солисти бяха достойни негови партньори. Ансамбълът, воден от Пламен Джуров, е наистина в превъзходна форма. Особено поразителни са неговите тихи динамики, най-трудните, ниските кулминации, в които музикантите постигат удивителна концентрация на изразност и осмисленост. За мен поне бяха напълно достатъчни само онези няколко такта преди моторния финал на Третия Бранденбургски концерт от Бах. Сякаш времето спря. Глътка въздух преди добре артикулираното и балансирано щрайхово инструментално надсвирване. Репертоарната и все по-лежаща на състава "Simple Symphony" на Бритън се открои в програмата с една изтънчена чувствителност, а насладата от заиграването с импресионистично-хедонистичния колорит във Втората Рапсодия на Клод Дебюси-Давид Валтер беше осезаема.

Пламен Петров