Време за нова
българска музика

Древният спор "Нова българска музика - преглед или празник" тази година е на път да намери най-естественото си решение: "НБМ" става част от празниците "100 години българска професионална музика".
Установяването на точната рождена дата на една музикална култура е интересна привилегия. То е част от обхваналата ни напоследък жажда да си създаваме празници. Приехме за рождена дата на българския музикален професионализъм премиерата на първата българска опера - "Сиромахкиня" от Емануил Манолов. И ето, "Нова българска музика" става част от честването.
Впрочем, празниците започнаха още през януари с "Понеделниците" на Димитър Николов в СБК, с редовни концерти от най-различни цикли, изпъстрени с нови и не нови български творби. Месец април традиционно ще бъде наситен с премиери. През май процесът ще продължи. Чакат ни кулминации - през октомври ще има и сценична музика. Това се разбра на пресконференцията на Съюза на българските композитори - най-веселата и многолюдна музикантска пресконференция, на която съм присъствала. Четвъртият етаж на сградата на Съюза кънтеше от духова музика.
Април ще предложи 3 симфонични концерта, един от тях - на Симфоничния оркестър на БНР ще бъде дирижиран от испански диригент. Заедно с трите нови български творби на концерта ще чуем и една испанска. Следват шест камерни концерта, един фолклорен, един с електронна музика и две детски утра. Целият преглед съдържа над 100 нови творби. Принципът, както и в предишните няколко години, е напълно демократичен: всеки член на СБК ще може да представи своя музика. Подборът е по-скоро между няколко произведения от един автор. Новото и хубавото е в търсенето - и намирането - на различни форми на поднасяне на музика, на разчупването на концертния стереотип, на искрите живот в залата. Оптимистично е събуждането на интерес към "българското" у изпълнителите - дали се променяме и преодоляваме нихилизма си, дали за това допринесе и отварянето на културата ни и поставянето й в съвременен контекст? Така или иначе фактите са положителни: Виктор Чучков и Велислав Заимов специално отбелязаха навлизането на много млади имена на изпълнители наред с утвърдените вече. И те, и оркестри като Габровският камерен, Пазарджишкия СО, Темпи кончертати на Веселин Байчев - свирят българска музика при символични хонорари. Ще има ли гости от чужбина? Тук вече принципът е пазарен, а не "братски". Разпратени са покани, достъпът е широк - и желан.
Още една хубава новина: паралелни български прояви ще има и в други градове в страната, а и в други европейски страни: Холандия, Австрия,Чехия. Годината се очертава като един безкраен празник на българското творчество, който ще се резюмира в книга и компактдиск. Едва ли се очаква, разбира се, че ще има само шедьоври, но дано това, което ни чака, да защити мотото "100 години българска професионална музика".
Научихме още, че близките на Марин Големинов подаряват бюст на големия български композитор, а близките на Георги Тимев - електрическо пиано.
Изобщо, отбеляза Виктор Чучков, все повече СБК ще се оценява като семейно огнище на българската музика и като център на националната ни култура.

Наталия Илиева