Музикалният Пансион...

Случи се и това! В 22-ия ден на третия месец от 2000-ната година се роди първият български саундтрак. Наскоро в едно интервю операторът Радослав Спасов каза, че в актива на родното кинопроизводство има 720 заглавия. Става дума само за игрални филми. Като си помисли човек колко ли музика е изтекла с тях. Вярно е, че услужливата ни памет е съхранила мелодиите на доказани филмови евъргрийни като "Замълчи, замълчи" на Петър Ступел ("Любимец 13"), "Песен за чайката" на Атанас Бояджиев ("На тихия бряг"),"Двама" на Мария Нейкова ("Козият рог"), "Адаптация" на Митко Щерев... Ако прибавим към тях детските хитове от "Таралежите..." и "Васко да Гама..." до "Ян Бибиян" и "Петимата от Моби Дик" - колко ли саундтрака с българска филмова музика ще се получат? Като онези, върху чиито обложки маститите звукозаписни фирми гордо изписват "Муви килърс". И знаят, че този род "продукти" са гаранция за печалби. А и вероятно ценят специфичния и тежък труд на филмовия композитор. Защото знайно е, че това си е труден занаят и малцина са тези, които го умеят.
По въпроса за "моженето" не би трябвало да ни липсва самочувствие. Ако си нямаме свой Мориконе, Рота или Джон Уйлямс, то имаме Петър Ступел, Борис Карадимчев, Георги Генков. В този смисъл раждането на първия български саундтрак май е позакъсняло. Що се отнася до авторите на филма "Пансион за кучета" (сценарист Юрий Дачев, режисьор Стефан Командарев, музика Стефан Вълдобрев) обаче, появата му спазва изпитаната световна рецепта: дискът с оригиналната музика излиза на пазара преди премиерата на филма, а "нарочените" за хитове песни, убедена съм, скоро ще се изкачат до върховете на родните топ-листи. Вече се завъртя и първият клип "Аз ли съм или не съм" на дуета Стефан Вълдобрев - Арабел Караян с нашумялата напоследък група "Инфинити". По стъпките му ще тръгне и другият хит - "Обичам", представен от "Уикеда". И този път чувството на Вълдобрев за медийно пласиране не му изневерява. Ще припомня, че миналата година по същото време той издаде първата си поетична книга "Катапулт", като на промоцията й разигра на търг ненужните му след щастливото оздравяване патерици. Сламка, за която колегите журналисти охотно се хванаха и колелото на медийния шем се завъртя... Човекът, който уж на шега възпя "белите маратонки" и "старозагорската гара" добре знае, че публичността е част от играта. Вече има зад гърба си 3 албума (колко ли поп и рок звезди му завиждат?), има музика към над 30 театрални спектакъла, автор е и на музиката към два американски филма - "Синдбад" и "Хубавият живот".
В записите на саундтрака "Пансион за кучета" участват музиканти от Софийската филхармония, Румен Тосков - пиано, Минко Ламбов - акордеон, "Анимационе-рите", "Стейн", "Бейбифейс клан" - имена, които, заедно със споменатите по-горе в голяма степен "осигуряват" успеха. А за истинската музикално-драматургична стойност на музиката ще можем да съдим, след като видим и филма.

Дарина Христова