Тримесечното търсене на подходящ човек за вакантния пост на заместник-министър на културата приключи. Неочаквана прецизност при подбора или масови откази - три месеца подобни хипотези се коментираха в средите на културната ни общественост. Крайният избор очевидно има потенциала да подкрепи първата хипотеза.
От 7 април доцент д-р Райна Гаврилова е заместник-министър на културата. Тя ще отговаря за регионалната и международната културна политика на министерството, ще наблюдава и работата на два от националните центрове: за книга и за музеи и галерии.
CV-то на Райна Гаврилова е впечатляващо. Ето част от него: заместник-декан на Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"; от 1983 г. работи в катедра "История и теория на културата"; била е стипендиант на Фулбрайт в Харвард, на Аненбърг във Филаделфия и по индивидуална изследователска програма в Института за изучаване на човека в Париж; преподавала е като гост-професор в Макалистър колидж, Сейнт Пол, САЩ; владее английски, френски и руски.
Времето ще покаже дали това е точният човек, в точния момент и точно за това министерство. Пожелаваме й го.

К