Виртуален мишок
сред реални гъливери


"Стюарт Литъл" е миша рапсодия. Само че в нея няма нито Мики Маус, нито Мини, нито леля Агата... Стюарт Литъл е бял мишок, който изучава човешките нрави отблизо, а не е помагало за онагледяване на лабораторни експерименти, както беше в "Чичо ми от Америка" на Ален Рене. И тъй като Стюарт е своеобразен Лилипут в царството на гъливерите, той е облечен в тоалети на Кен (спътникът на куклата Барби).
Стюарт попада в нюйоркското семейство Литъл случайно, както се случва в приказките. Отишли в сиропиталище да осиновят братче за сина си Джордж, родителите му се натъкват на интелигентния мишок и няма сила, която да ги откаже да си го отнесат в красивата и просторна къща. Оттам нататък започва трусовото мише социализиране - от недоволството на момчето и битовите трудности, през ненавистта на домашния сиамец Сноубел и атаките на котешката мафия до семейното страдание от загубата на Стюарт. И до възцаряването на семейната хармония, разбира се.
С увлекателен сюжет, микс от живи герои (Джина Дейвис, Хю Лори, Джонатан Липники) и виртуалния Стюарт, фантастични визуални ефекти (номинация за "Оскар"), напрежение, каскади и емоции, филмът на Роб Минкоф (един от режисьорите на "Цар Лъв") с оператор Гилермо Наваро ("Десперадо") е взривен детски екшън. Подходящ е и за възрастни. На български екран "Стюарт Литъл" излиза като тройна изненада - запознанство с едноименната книжка на Е. Б. Уайт, хартиен вариант на филма по сценария на M. Найт Шиамалан и Грек Букър и озвучаване на всички роли от български актьори.
Вече можете да си купите от площад "Славейков" двете детски лакомства на издателство "Фют". Класическата книжка, обичана и препрочитана по света повече от половин век, излиза за първи път на български език в динамичния превод на Юлия Кенова и с илюстрациите на Антонина Бабукчиева.
Що се отнася до българското озвучаване на "Стюарт Литъл", реализирано от ARS DIGITAL studio в световните дигитални формати (Dolby Digital, SDDS, DTS), то превръща комерсиалния експеримент на "Александра филмс" в естетическа находка. И в зрителско изкушение - преди всичко заради актьорите от "Каналето". На мен лично ми бе най-забавно да слушам Камен Воденичаров, с чийто глас разсъждава многострадалният храбрец Стюарт.
А дали непознатият досега в България симпатичен мишок ще се пребори с монопола на Мики Маус - това зависи от цените на билетите, от възможностите на родителите... Книжките са чудни и достъпни. Но те вървят след филма.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед