Блага отвара от отвращения

Обикновеният човек вече е забравил какво конкретно запали искрата на вихрещия се скандал в държавата, той вече не помни и отделните, сипещи се едно връз друго от различни страни обвинения.
Обикновеният човек вече това не го интересува.
Когато знаеш, че властта те ограбва и те лъже, но виждаш как несръчно се защитава тя, колко жалко се клати, как се опитва да се вкопчи и в сламката, за да оцелее - тогава знаеш, че все още има надежда.
Но когато знаеш, че властта те ограбва и те лъже, и тя стои, нахална и самоуверена срещу теб, размахва за легитимация собствения ти вот, говори благо, загрижено и убедено за твоето здраве - ти разбираш, че си свършен.
Няма измъкване от една власт, която жонглира с думите, която те залива със словесни благости. Тя е забъркала от собственото ти отвращение отвара, за да те цери. Нейната вербална майчинска загриженост ритмично те люлее, унася те, приспива те, хипнотизира те... И прикрива делата, и замита действията, и заличава фактите.
В България като че ли вече не може да бъде намерен и един факт. Затова и от устата на министър-председателя излизат не факти, а заклинания.
Всъщност един факт може да бъде установен.
Ако намериш сили и отново се върнеш към основните въпроси на последните години - защо демокрация, каква демокрация. Ще откриеш факта, че тяхната (не твоята) демокрация вече се е втвърдила, приела е желаната от тях форма - демокрация за олигархията, демокрация "Един лев - един глас", вместо афишираното "един човек - един глас".
И този едничък факт е достатъчен, за да си обясним ставащото.
Сега идва най-трудното.
Отвратени от всичко наоколо, ние, хората, чиито думи бяха отнети и използвани за бетона на властта, трябва да си върнем думите, трябва да си върнем въпросите, трябва отново да търсим отговори. Трябва отново да говорим. Засипани от словесните потоци на властта, замаяни от досиета, сценарии и всякакви други кретенизми, ние трябва, ако искаме да живеем, да започнем да говорим отново.
Огледайте се. Намерете сили. Отворете си устата...

Христо Буцев