Ако той се завърне

Един столетник, герой от войните, ми разказа следното: "През европейската война англичаните ни бяха притиснали и трябваше да се оттеглим, за да изчакаме подкрепление. Но един картечар, селянин, остана, и два дни се сражава сам, не отстъпи. Когато отново завзехме позицията си, попитахме го: Защо бе, човече, не се оттегли с нас? Той отвърна: Беше ме срам от комшиите!
Едно време имаше такова нещо "срам от комшиите".
Днес всеки израства като отделен плевел, бодил, и се срещаме като бодили, само се драскаме един друг... А като казвам срам от комшиите, имам наум и духовните водачи на българското племе... Те бяха нашите комшии. Когато аз срещнех Иван Вазов по улицата, ми се разтреперваха панталоните... Страх ме беше, да не ме погледне и да рече: Ей, лайно!" Седя и си мисля, ако днес Иван Вазов се завърне от небитието и срещне някой от нас по улиците, дали ще бъде толкова деликатен?

Георги Данаилов
150 думи за Вазов

До 27 юни 2000 година, когато ще празнуваме 150 години от рождението на Иван Вазов, "Култура" ще публикува по 150 думи на българи, които имат отношение към Патриарха на българската литература.