Боромини и Рим
От 3 до 18 април в зала "Средец", в рамките на италианските седмици на културата и под егидата на Министерството на културата, посолството на Италия в София, Италианския културен институт и Евро-българския културен център беше експонирана фотоизложба на италианския фотограф Франко Тибалди на тема "Боромини и Рим". Изложбата включва 66 фотографии, обхващащи 17 от произведенията на бароковия майстор, между които известната базилика San Giovanni in Laterano, великолепната Oratorio dei Filippini и църквите Sant'Ivo alla Sapienza, San Carlino alle Quatro Fontane и др.
Към изложбата се предлага и каталог на няколко езика, с исторически справки за Боромини и чудесни статии за архитектурните обекти, но без никаква информация за самия фотограф. Това е жалко, защото фотографиите на Франко Тибалди отварят нови хоризонти в тълкуването на архитектурата на бароковия майстор Франческо Боромини.

Авторите на двата текста са студенти по антропология в НБУ и участници в курса на доц. Ангел Ангелов "Понятие за изкуство".
Тълкуваща фотография,
Борислав Петров

Тържество на формите,
Никола Гочев