Фестивалът в Кан бе открит на 10 май с новия филм на Ролан Жофе "Вател", а ще бъде закрит на 21 със "Стардом" на Дени Аркан (и двата по правило извън конкурса). Председател на журито на 53-то издание на най-престижния кинофорум в света е Люк Бесон, а членове са Никол Гарсиа, Джеръми Айрънс, Джонатан Деми, Барбара Зукова, Кристин Скот Томас, Марио Мартоне, Патрик Модиано, Арундхати Рой и Айтана Санчес-Хихон.
За "Златна палма" ще се състезават 23 филма от 15 страни. В селекцията на шефа на фестивала Жил Жакоб са включени заглавия на известни любимци в Кан, сред които: "O Brother Where Art Thou?" на Джоел Коен ("Златна палма" '91 за "Бартън Финк" и награда за режисура '96 за "Фарго"), "Хляб и рози" на Кен Лоуч (награда на критиката '79 за "Black Jack", награда за съвременно кино '81 за "Погледи и усмивки", Специална награда на журито '93 за "Raining Stones"), "Сватба" на Павел Лунгин (награда за режисура '90 за "Такси блус"), "Танцьор в мрака" на Ларс фон Триер (Голямата специална награда на журито '96 за "Порейки вълните"), "Табу" на Нагиса Ошима, "Златната купа" на Джеймс Айвъри, "Esther Kahn" на Арно Деплешан... Извън конкурса ще бъдат показани "Април" на Отар Йоселиани, "Les glaneurs et la glauneus" на Аньес Варда, "Мисия до Марс" на Брайън де Палма...
Миналогодишният носител на "Златна палма" Люк Дарден ("Розета") е председател на журито за късометражни филми. В конкурса участват 11 заглавия.
В официалната, но извънконкурсна програма "Особен поглед" са попаднали "Това, което знам за нея само от един поглед" на Родриго Гарсиа (син на Маркес), "Мечтаех за Африка" на Хю Хъдсън, "Априлски капитани" на Мария де Медейрос и др.
Тази година Кан ще почете 100-годишнината на Луис Бунюел - с откриване на "негова" зала във Фестивалния дворец и с прожекция на филма "Виридиана" ("Златна палма" '61). Всичко, което ще се случи тази година на Лазурния бряг между Двореца, павилионите, "Мажестик" и морето, тепърва предстои. Засега е известна само една награда - "Златна палма" на Филип Ноаре за цялостен принос към киното.

Г.Д.