Петият Салон на изкуствата

Салонът на изкуствата за пети път събира артисти и подкрепя техите проекти в един фестивал, който тази година започва на 11 май и завършва на 30 юни. В програмата се срещат имената на творци, които за пореден път представят тук в края на сезона своята продукция. Анатоли Кръстев и Димитър Цанев например този път поставят акцент върху творчеството на Барток и Кодай, Гена Димитрова отново прави своята среща с младите таланти, детето-чудо Сергей Школяренко идва с нова клавирна програма, фестивалът "Ъндърграунд - София 2000" отново прави своите акции в подземните пространства на НДК, концертрирайки се този път върху темата за свободата. В рамките на Салона предстои традиционният фестивал на европейските копродукции, поредната Седмица на британското кино и на испаноезичното кино. Този път има и тридневна панорама на българския филм и за първи път ФИПРЕССИ избира българското кино за тема на своя конференция. Предстои и филмова премиера - най-после филмът за Леа Иванова!
Сред събитията, които предстои да се случат за първи път в Салона, е и изложбата на Сусуму Ендо с графики и мултимедийни проекти. В София ще бъде световната премиера на "Трилогията" - спектакъл на "Рандъм Данс Къмпани" и хореографа Уейн Макгрегър, в който новите технологии поставят футуристичен отпечатък. Танц-програмата и тази година поставя акцент върху експеримента: "Един празен човек" е заглавието на спектакъла на Джон Скот - Ириш Модърн Данс Тиътър съчетава класиката с контактната импровизация, а от Швейцария идва соло-спектакълът на Жак Марк Хайм "Един празен човек".
Непопулярното досега у нас творчество на унгарските трансилвански поети ще бъде представено чрез произведенията на трима автори, събрани в книгата "Новото Средновековие. За пръв път откритата миналата година книжарница "Писмена" в НДК представя в неколкодневен празник най-хубавото от световната и българската литература за деца. Салонът става домакин и на първия у нас международен конкурс за арфисти, като съчетава състезанието с изложба на еталони в майсторската изработка на аксесоари за този инструмент и с гостуването на един от най-ерудираните арфисти - Жаке Франсоа, който в сътрудничество с български музиканти ще покаже как се свири джаз на арфа.
От тази година в Салона се поставя началото на нов проект, който всяка година ще се допълва с нови обекти на внимание. Нарича се "Като камъчета от мозайка". Целта му е чрез атрактивни експозиции да подчертава регионалните специфики да търси мястото им в общия пъзел на националните ценности. Към изложбите, концертите, прожекциите и спектаклите Салонът добавя и един обширен раздел с конкурси, майсторски класове, академии и конференции.

Елена Драгостинова