Действителни приближения

Швейцарската фондация за култура Про Хелвеция официално откри офиса си в София след една година фактическо съществуване и редица реализирани проекти. Част от минифестивала, с който всъщност се отбеляза честването, бе пренесен и в Пловдив като знак за желанието на фондацията да подпомага децентрализацията на художествените процеси у нас. Със спектакъла на Жан-Марк Хайм "Един празен човек" и фотографската изложба "Приближения" (в галерията на Евро-българския културен център), осъществена съвместно с Българско фотографско сдружение, Про Хелвеция подчерта още веднъж намерението си да подкрепя проекти, свързани с най-съвременните аспекти на изкуството. В изложбата "Приближения" бяха представени двама български фотографи и една швейцарска авторка като потвърждение на идеята за стимулиране на международни проекти и особено на такива, които включват диалога Изток-Запад.

Подобна е посоката, изтъкната като мотивация на изложбата "Преминаване на границите. От международен към глобален културен обмен", представена от австрийската галерия Sur de Vienne и показана в Галерията за чуждестранно изкуство. В нея са събрани автори с различен социален, религиозен и културен произход, които - поне според организаторите - маркират посоките на преливане между тези разнородни пластове. Независимо от силно ангажиращото заглавие, изложбата демонстрира по типичен начин едно формално отнасяне към поставените проблеми и повърхностното им използване. Колебливото ниво на работите (някои на границата със самодейността), подборът на участниците не по качествени, а често по "политически коректни" критерии, възможната им заменяемост с други подобни художници, създават тягостно впечатление. Към това се прибавя и лошото експониране - случайното подреждане, претрупването на залите, липсата на етикети на български език. Изложбата е учебникарски пример за спекулация с една "вкусна" във всяко едно отношение тема. Разбира се, като при всяко подобно начинание има и интересни работи, но те се губят в общия съмнителен вкус - и като естетика, и като подход към проблема.

Традиционно добрите връзки между българската култура и Испанското посолство бяха подкрепени и от изложбата "Испанска графика" отново в Галерията за чуждестранно изкуство, с която бяха отбелязани и 15 години от основаването на тази институция. Така публиката може да види експонирана една интересна колекция, чието обичайно място е в депото на галерията.

Мария ВасилеваИзкуство
на борда