Фестивалът на европейските копродукции се провежда в София за пети пореден път. От 2 до 8 юни в зала "Люмиер" на НДК ще бъдат показани над 20 филма. Предвидена е специална програма на новото швейцарско кино - филми на млади режисьори, както и "Йонас и Лила, до утре" на доайена Ален Танер. Гости от Швейцария ще бъдат Ромед Видер с "Внимание, зли кучета" и Франсоа-Кристоф Марзал с "Без кафе, без телевизия, без секс".
Тази година е поставен специален акцент върху киното от Балканите. Фестивалът ще бъде открит с режисирания от Любиша Самарджич "Небесна кука", обрал овациите в Берлин преди няколко месеца. С филма пристига лично авторът Любиша Самарджич. Турската режисьорка и продуцентка Бикет Илхан ще присъства на премиерата на филма си "Лодкарят", копродукция между Турция, Гърция и България. Като гост е поканен и македонският режисьор Столе Попов с нашумелия филм "Циганска магия" с Мики Манойлович в главната роля. Фестивалът ще бъде закрит с копродукцията между Гърция, Кипър и Франция "Вишнева градина" със специалното присъствие на автора му Майкъл Какоянис.
Специална премиера в рамките на фестивала ще има българският документален филм "Старсти по Леа" на режисьора Николай Йотов.
В програмата са включени нови филми на Кшищоф Зануси, Фернандо Труеба, Лазар Ристовски, Жак Одиар.
Предвидена е кръгла маса "Дай ми идея как да направя филма си", на която чуждестранните гости и българските продуценти и автори ще имат възможност да обменят опит за съвременните механизми в европейското кинопроизводство. Взаимното опознаване на кинодейците от Европа, и срещата на българската публика с филмите на Стария континент всъщност е и основната цел на фестивала.

Мила Войникова