Честито!


Йорданка Кузманова отбелязва своя творчески юбилей - 40 години на сцената с "Пигмалион". Тя чу и ще чува много ласкави думи за себе си, за сценичните си успехи. Напълно ги заслужава.
Но тук ми се иска да отбележа още две свои очарованости.
Наскоро ни припомниха незлобливо ироничните думи на професор Любомир Тенев, че актрисата трябва да е или много хубава, или много талантлива, но, знаем, че много талантливи - няма... Просто чувам характерния му смях при ефектния финал. Та сега, когато пиша тези думи на уважение и свенлива влюбеност, си мисля, че Йорданка Кузманова спокойно се изплъзва от капана на тази безизходност. Прекрасна, като в началото на творческия си път, изящно, прекрасно стояща на сцената, женствена до припадък, тя десетилетия наред потвърждава целунатостта си от Бога на талантливите.
И още нещо, което ме впечатлява не по-малко. С годините сякаш нарасна любопитството й към новото в театъра, към работата на младите. Актрисата не само знае, но и убедено вярва, че театърът е приключение, а търсенето е неговият въздух. Тя не познава примадонските капризи, а честно, отдадено играе и при Александър Морфов, и при Иван Станев, и при Леон Даниел... Пише стихове, есета, статии (тя е желан автор на нашия вестник). Живее един живот - богат и щедър към хората.
Честит юбилей, Данче! Бъди прелестна още много години на сцената!

Никола Вандов