Столетният български лунапарк

"Родени с века" е новият филм на мощното документалистко трио Елдора Трайкова (режисьор), Асен Владимиров (сценарист-продуцент) и Емил Христов (оператор). Вече не знам кой поред е в общата им филмография, а и те самите, но е първият след емоционалната вакханалия "Живот в гето", посветена на българо-циганското пловдивско битуване.
"Родени с века" е среща с редови българи от цялата страна, родили се от 1898 до 1901 и все още живи. Във 58-минутния филм героите са 12, но имало още много в заснетите 20-30 часа, със съжаление сподели Асен Владимиров.
Лайтмотивът е архивен къс лента с лунапарк - като виенско колело се върти и животът... И все на едно място си стои, ако съдим по развитието на България през животите на тези хора.
Баба със забрадка пее за теменужка младостта си; дядо с каскет припомня, че "навремето водата се купуваше", госпожа в легло с гердан и брошка се надига и с помощта на въже от парцали отстоява червената идея; старец си спомня баща си единствено с лошо; селянин разказва как станал дворцов гвардеец и за малко свалил ямурлука, а на село го възприемали като цар; достолепен господин се връща към студентството си в Германия - как с богата девойка слушали Вагнер, а на изпроводяк той й махал с "кърпа", а тя - с "кърпичка", но имала още една, за очите; пред купа с череши дядо разказва за едновремешен гурбет в Аржентина; земеделка едва се движи, но навива и развива кълбо, "за да не стоя без работа"; бивша градска красавица разравя от незабравата живия образ на Хитлер: "прясно избръснат, крещеше като луд"; напет дядо си налива чаша "коката-кола", след прагматична молитва я изпива и отсича: "за да бъдеш столетник, трябва да бъдеш самотник"...
Подходът към всеки от героите е индивидуален, но те са неизменно искрени - завъртат своето си виенско колело и то се издига и слиза според динамиката на пребродените им жития. Най-често спомените катапултират образа на националната ни горест сред мизерия, войни, смърт, политическо насилие... И най-интересното е, че през остроумие, хладнокръвие, страх, трудолюбие, авантюризъм изскача образът на отиващия си български 20-ти век, обгледан в 12 живота. Не е за завиждане. Не е и за подценяване - екранът се изпъва от виталност, която помита дори бръчките на героите. Не мога да подмина детайл - повечето мъже на екрана изглеждат далеч по-добре от жените.
Елдора Трайкова за първи път се занимава с проектиране на миналото, въпреки че и в "Родени с века" доминират живите герои за сметка на хрониката и фотосите. А колко са всичките й филми... Когато наскоро била на международния фестивал на късометражното кино в Бомбай с "Живот в гето", индиец развълнувано споделил с нея: "Заснел съм два филма, а вие?". Елдора го изгледала изумено, започнала да смята и ..."Май са към 40".
Премиерата на "Родени с века" бе на 15 май в Дома на киното. Любопитно ми е дали БНТ ще го излъчи до края на века. Да не говорим, че и прекрасният "Живот в гето" чака.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед