Насладата да четеш

"Дори непонятно съчинение по ботаника, което човек разтваря, за да разбере как да се грижи за саксийките си, може да го накара да потъне в свежестта на природата, преизпълнен с благодарност към думите."
Следи от лекцията "Четене без план" на Йоана Каристияни, гръцка писателка, гостенка на катедрата по новогръцки език на СУ "Кл. Охридски". По-скоро едно есе за непредвидените, случайните текстове, които оставят дълбоките си следи в нас по фин и незабравим начин. За познанието, вълнението и удоволствието, съществуващи в една и съща глава, в една фраза. За непознатия език или за избора на четиво. За писателя като читател.
Романът й "Малката Англия" получава Държавната награда на Гърция за 1998 г. Същата година е номиниран за "Балканика". Ще бъде издаден на български от "Библиотека 48". Преди него е написала само сборник разкази "Госпожа Катаки". Започва да пише късно. Работила е като илюстратор и карикатурист във вестници и списания - "Иконес", "Ена" и др. Има два готови сценария. Режисьор ще бъде Панделис Вулгарис ("Каменни години"). Снимките по първия с продуцент Мартин Скорсезе ще започнат през есента. Продуцент на другия ще бъде Костас Гаврас, френски режисьор от гръцки произход. Пише в момента трета книга - втори роман. Преровила е доста стари съдебни дела по темата на творбата - кървавите вендети на остров Крит, патриархалният бит, бесът на отмъщението, а време на действието са 70-те, които в това отношение се оказва, не се различават особено от 30-те или 40-те.
Родена е в Ханя, о.Крит. Живее в Атина. Беше за два дни тук в средата на май по програма за популяризиране на съвременната гръцка литература в чужбина на Министерство на културата на Гърция.
Жена с дълги черни коси, спокойно младо лице, мъдър поглед, през който често пробягват иронични пламъчета, широката й усмивка, когато казва: "Понякога, завършвайки хубава книга с корица, кафява като кекс, ми идва да хвана ножа, да я разрежа на парчета и да я поднеса с чай на компанията." Йоана Каристияни, име, което запленява.

Силвия Чолева