До председателя на НСРТ
До генералния директор
на Българската телевизия


Уважаеми г-н Александър Томов,
Уважаема г-жо Лили Попова,

Ръководството на фед. "Изкуство" при КТ "Подкрепа" изказва своя остър протест срещу факта, че г-н Иван Гарелов използва националния ефир на БНТ за реклама на проект, неодобрен от жури, натрапвайки на зрителите своето и на група художници мнение.
Става въпрос за проекта за изписване на храма в Пампорово. Мотивите ни да се обърнем към вас са следните:
1. Защо г-н Гарелов твърдо застава зад даден проект и какви са личните му пристрастия към автора?
2. Защо не показа (макар и отделни детайли) от другите два проекта?
3. Защо не каза какво е мнението на Светия синод и на богословите?
4. Защо не каза какво е съотношението на гласовете в журито "за" и "против"?
5. Защо се цитират мнения само на художници, които никога не са рисували канонично източноправославна черква? Защото всички знаем отвращението и мнението на вярващите християни за стенописите в храмовете в Рупите и възстановената църква в Царевец (В. Търново) - те и до днес не са признати от Св. синод!!!
6. Защо г-н Гарелов не посочи имената на "подчинените" на г-н Върбанов, за да се види колко и кои са те и за кого са гласували? Ще се натъкнете на интересни факти!
7. И накрая ние се питаме дали нещо, което има доказана канонична и художествена стойност не трябва да има и ответната финансова стойност?!? Значи ли това, че основният критерий са парите, а не ролята, която ще изпълнява църковната живопис? В тирадите на г-н Гарелов никъде не стана ясно кое е по-доброто в проекта на г-н Трифонов. Кой дава право на водещия на "Панорама" да говори от името на обществеността, след като всички изказали се пред камерата заявиха, че са лични приятели на автора!?! Ако и това не е приятелски кръг, здраве му кажи. Интересен факт бе и това, че се изказваха и художници, които са били неизменни членове и председатели на държавни комисии от времето на Тодор Живков, а сега протестират, че други журират. Питаме се, случайно ли г-н Гарелов не е забелязал в проекта на г-н Трифонов канонични грешки? Може би това е целта? Така, както това бе цел на ЦК на БКП и ДС?!? Цел, преследвана години наред, за разрушаване на църковната идентичност и нейния "вражески" канон! Това ли е крайната цел? Всичко това го казваме по повод на некоректните намеци на хора, които са били много по-високо в комунистическата йерархия (Св. Русев - член на ЦК на БКП), а други, също членове на БКП, сега представят като единствен аргумент партийното членство и парите като аргумент "против" проекта на г-н Върбанов.
Като професионални художници стенописци знаем и виждаме и други чисто технически слабости, но те не са обект на това обръщение.
Странно ни се вижда, че г-н Гарелов не е поканил един от най-изявените художници иконописци, колегата Асен Гицов. Защо ли? Недостоен ни се вижда и фактът, че г-н Гарелов отправи и обидни квалификации към дарители на храма.
В никакъв случай не искаме да се явяваме като адвокати на г-н Върбанов, но не искаме г-н Гарелов да превръща БНТ в своя частна телевизия. Не оспорваме с нищо личните му заслуги за изграждането на храма, нито оспорваме доказаните творчески възможности на г-н Трифонов и другите изказали се художници в негова защита. Оспорваме само и единствено неканоничността при изписване на източноправославен храм с цел разрушаване на църковната идентичност на България!!! Идентичност с вековни традиции и блестящи образци! Църковната живопис не е място за драстични творчески новаторства. Г-н Гарелов нагледно ни показа как нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил!
Нека всички в БНТ да разберат, че източноправославният храм не е изложбена зала за творчески новаторства! Храмът не е място за псевдорелигиозни хора. Всичко в него е подчинено на едно: Божието слово!
Според нас точно в храм в сърцето на Родопите задължително е нужен канонът!
Настояваме БНТ да излъчи и противни мнения, както и да покани художника Асен Гицов (изрисувал храма "Св. Седмочисленици") за лично становище.

16.05.2000


Председател
Николай Панов - художник