Обръщение - протест

Ние, долуподписаните български граждани, изразяваме своята загриженост от зачестилите напоследък прояви на краен национализъм и расизъм в един кризисен за България период от нейното демократично развитие. Само през последните два месеца средствата за масова информация съобщиха за подобни инициативи на частни лица и организации: през февруари в бургаския квартал "Меден рудник" започнаха протести на местни жители срещу нежеланието на общината да отговори на подписката им, като изгони от квартала местните роми; през март в плевенското село Мечка започнаха протестни акции с искане за изселване на ромите; осквернени са столични къщи с антитурски и антисемитски надписи; роми станаха жертва на расистки мотивирани нападения на "бръснати глави"; в национални печатни издания (вестниците "Монитор" и "Зора") и в някои регионални бяха публикувани материали, които са израз на краен антиромски расизъм; много от централните всекидневници рутинно публикуват етническата принадлежност на извършителите на престъпления, когато те са роми, без това да е свързано по какъвто и да било начин с характера на престъплението.
Кулминация на расистките писания бе публикуваното във вестник "Зора" от 2 май отворено писмо на Граждански инициативен комитет "Европа". С него по един познат от не много далечното минало начин се изразява тревога от това, че "раждаемостта на циганите е над три пъти по-висока от тази на българите" и че техният реален брой се скрива от обществеността. Там българските роми са обявени за заплаха за сигурността и културата на българския народ. Внушава се страх от "косовизация" на България, от демографска и културна експанзия на един етнос, който е обявен от авторите на писмото за престъпен, нецивилизован, нетолерантен и лишен от самоконтрол. Противно на фактите, пошлите образци на българската фолк-музика са приписани изцяло на ромите, а нейното разпространение е обвързано с тяхното прекомерно, според авторите, размножаване и господство. Българската държава е обвинена в опити за укриване на реалния брой на ромите, в толериране на тяхната демографска експанзия чрез системата на социално осигуряване и "привилегии", както и чрез затваряне на очите пред ромската престъпност. Тя е призована "стратегически" да се погрижи ромите да раждат по-малко деца и да вземе мерки за ограничаване на тяхното културно влияние.
Трудно е да се каже с какво отвореното писмо на Граждански инициативен комитет "Европа" се различава от подобен род писания на идеолозите на нацизма. И там, и тук се казва - те са много и стават още повече, крият своя истински брой, развращават културно народа и са чужди на "нашата" култура. И тогава, и сега властите се държат отговорни за тяхната демографска и културна експанзия. Знаем как завърши всичко това тогава. Какво ще стане сега? Българската история показва, че подобен род ксенофобски нагласи са получавали периодично израз в обществото, особено в кризисни за България времена. Тя обаче също така сочи, че българският народ и българската интелигенция винаги са намирали в себе си сили да ги преодолеят и заклеймят. Убедени сме, че на расизма трябва да се противостои.
Свободното слово бе едно от най-големите завоевания на българското общество. Ние не искаме то да бъде ограничавано, дори когато сее предразсъдъци и омраза. Ние обаче се обръщаме към българската общественост, към българските граждани от всички етнически и религиозни групи, както и към държавните институции: да кажем "не" на предразсъдъците и на расизма; да отговорим на словото на омраза със слово на толерантността; да утвърдим етническото, културното и религиозното богатство на нашата страна; да направим от България истински модерна европейска страна.
22 май 2000 г.
София


Андрей Даниел, Атанас Славов,
Валери Петров, Георги Дюлгеров,
Екатерина Йосифова, Иван Иванов,
Иван Кулеков, Иван Цанев,
Йордан Радичков, Йълдъз Ибрахимова,
Константин Павлов, Леон Даниел,
Малина Томова, Мария Каварджикова,
Радослав Спасов, Рангел Вълчанов,
Симон Варсано

Протестът на тези емблематични за културата ни личности е подкрепен и от следните граждански организации:
Обединен ромски съюз, Конфедерация на ромите, Проект Права на човека, Организация на евреите в България "Шалом", Общокултурна просветна организация на арменците "Ереван", Обществен съвет на етническите малцинства в България, Български хелзинкски комитет